“CONVERSES DE CAN GINESTAR” PRESENTAT PER SANT JORDI

L’any 2015 Teresa Farro i Lola Castañ, el Món Il·lustrat, van estrenar uns cicles de converses amb veïns i veïnes residents al municipi que van durar tres anys.

L’Arxiu Municipal va donar suport a la iniciativa des d’un bon inici i totes les converses que s’anaven fent es compartien al bloc de cultura.

La ciutadania va oferir una gran acollida al projecte del Món Il·lustrat i va omplir l’aforament de la sala Isidor Cònsul en cada una de les converses que es programaven.

Van ser diverses les persones participants de cada una de les converses que van ajudar a fer créixer la col·lecció local bibliogràfica de l’Arxiu Municipal i de la Biblioteca Joan Margarit.

Dimecres 21 d’abril del 2021, després d’estar gairebé un any confinat, ja que les restriccions més severes a causa de la pandèmia de la Covid19 no va permetre fer cap acte en el context de Sant Jordi, va veure la llum la publicació “Converses a Can Ginestar” la cirereta que culminava sis anys de feina.

L’acte va ser conduït per la periodista arrelada a Sant Just Pepa Fernàndez, que va fer pujar a totes les persones que van protagonitzar en el seu dia alguna de les trobades a les golfes de la Casa de la Cultura.

Finalment el temps va respectar l’acte i el sol  guanyà el joc als núvols permetent  que les 5 converses temàtiques poguessin avançar sense cap impediment  amb un  fons de muntanya que anava des de la Penya del Moro fins Sant Ramon i poder gaudir finalment  de la llum màgica que omple les postes de Can Ginestar.

L’acte  va permetre  una petita intervenció de les persones que omplen les pàgines del llibre del Món Il·lustrat. Els primers a passar per l’escenari van ser Susana Solano, Jaume Plensa i Carlos Ferrater dins de la Conversa de les Arts Plàstiques, on es va fer un debat de la relació entre escultura i arquitectura i de quina manera pot afectar en l’àmbit urbà les dues arts.  A continuació van pujar a l’escenari els representants de les Arts Escèniques, i van parlar de quina manera ha afectat el confinament a causa de la Covid19 pel què fa al teatre i a la cultura en general, Clara Segura, Laly Ayguadé, Ramon Ivars, Ferran Rañé i Joan Faneca, van anar exposant les seves vivències. La presentadora va haver de prémer una mica l’accelerador, ja que encara quedaven 3 converses pendents i sense pausa va presentar a Francesc Fàbregas, Joan Gonzalez, Josep Maria Aragonès i Antoni Mercader que van plantejar de quina manera s’havia documentat la pandèmia tant d’una forma laboral, com de quina manera s’havia transmès a la població a través de xarxes socials i l’accés que havien tingut la gent a través de les plataformes emergents com Filmin, Netflix entre d’altres, la Importància de la Comunicació Audiovisual davant d’un fet veritablement HISTÒRIC.

La quarta conversa va girar entorn la Música amb Àxel Pi, Anna Bofill, Víctor Puertas, Joan Albert Amargós i Montse Pratdesaba, i com d’important i accessible va ser durant els 4 mesos de confinament més dur i com de difícil  és pels professionals d’aquest àmbit poder viure amb les mesures que encara ara continuen vigents per evitar més contagis, van coincidir en la importància que té la música per tothom i el poc cuidada que ha estat  durant els 13 mesos que portem de restriccions.

A la cinquena conversa es va parlar d’un altre tema de gran actualitat, Feminisme, educació i Salut on Pilar Senpau, Carme Caminals, Laia Ferre i Montse Solsona van exposar quina importància havien tingut les lluites feministes del passat per arribar al punt que estem en l’actualitat, finalitzant amb un debat de quins camps encara queden per conquerir.

Pilar Senpau va tancar l’acte amb la lectura del poema  “Horaris Nocturns” de Joan Margarit que recentment ens va deixar. A continuació les promotores del Mon Il·lustrat van agrair a tots els assistents la seva presència,  tenint un record molt especial per les persones que per diverses raons no hi van poder assistir, com Àngel Casas, Gabriel Brncic, Robert Brufau i Clara Peya.

Fotografia Lluís Tarrés

Amb la fotografia de tots els protagonistes i un petit repertori de “The suitecase brothers” a càrrec dels germans Puertas acompanyats per Monste Pratdesaba es va donar per tancat l’acte.

Més d’un centenar de persones van poder assistir a la presentació de llibre respectant les mesures de seguretat.

Deixa un comentari