L’ART DEL RETAULE

Les Arts Plàstiques Creantart hem sortit el dissabte 5 de novembre fora del municipi per explicar com es fa un retaule, una de les disciplines que impartim a Can Ginestar Casa de Cultura, Sant Just Desvern.

Gaudim Creantart i el Centre d’estudis Vilassarencs hem organitzat conjuntament unes jornades   sobre  l’art del retaule en dues sessions.  A la  primera sessió  la Puri Martín, professora de les arts del retaule, gravat i pintura dins les Arts Plàstiques Creantart de Sant Just Desvern, va explicar el procés tècnic de la construcció del retaule mitjançant les eines i els materials que s’utilitzen i en  la segona sessió, a càrrec de l’Alexis Serrano, va comentar la visita   dels retaules de l’església de Vilassar de  Mar realitzats per en Jordi Vila i Rufas, un dels retaulistes catalans més destacats del   s.XX.

La Puri Martín va tenir el privilegi d’estudiar amb l’últim gran mestre clàssic del retaule , l’artista i mestre artesà   Jordi Vila i Rufas, i ens ha explicat, pas a pas,  en el Centre Parroquial de Vilassar de Mar com es fa un retaule    i ens ha mostrat les eines per realitzar-los.

La Puri Martín imparteix la tècnica del retaule treballant-la d’una manera contemporània, posant-la al dia en el llenguatge artístic del nostre temps però sempre sent rigorosa amb la tècnica, traient el màxim partit de les seves possibilitats  tan rica en textures i dels daurats i platejats que tant la caracteritza.

A l’acabar l’explicació ha entrat el torn de preguntes amb una bona participació dels assistents que han trobat molt interessant la conferència, així ens ho han fet arribar a l’acabar.

Tot seguit, junts hem anat cap a l’església de Vilassar de Mar  on hem gaudit amb la visita comentada que ens ha fet l’Alexis Serrano, director de l’Arxiu  Comarcal del Maresme. Ens ha  introduït parlant de l’església del  s.XVIII, – de la rehabilitació  de l’església als anys 1940 amb un projecte d’església restaurada inspirada en l’arquitectura florentina del Renaixement  i del seu patrimoni cultural que actualment conserva.

Aquesta activitat ha estat tot un èxit i agraïm a la gent vinguda de Sant Just Desvern, Esplugues del Llobregat i de Vilassar de Mar, entre altres.

Puri Martin, codirectora de Gaudim Creanart

Vídeos de l’activitat:

Deixa un comentari