ELS IBERS A LA PENYA DEL MORO. EXCAVACIONS

L’any 1972, Josep Barberà i Farràs va iniciar les excavacions del  poblat  iber de la Penya del Moro.

Els santjustenc David Guasch i Dalmau era delegat d’excavacions al Museu Arqueològic de Barcelona i va recomanar al Josep Barberà que seria molt necessari realitzar excavacions sistemàtiques al jaciment iber.

Davant la possibilitat de trobar un altre poblat com a Cabrera de Mar i descobrir a Sant Just una necròpolis com la del poblat del Maresme, en Josep Barberà, amb el suport del Museu Arqueològic de Barcelona (actualment Museu Arqueològic de Catalunya), va reunir un grup de voluntaris aficionats i estudiants i va iniciar les excavacions.

Fins a l’any 1981 les tasques es van centrar  a formar estudiants de la universitat i aquestes excavacions es feien els diumenges al matí.

Des del 1982, i fins el 1990, el Servei d’Arqueologia de la Generalitat va donar suport econòmic a les recerques, va ser durant aquests anys que es va treballar per campanyes (temporades més llargues i seguides) i no els diumenges.

La formació dels i les estudiants que excavaven a la Penya del Moro es complementava amb seminaris al Museu d’Arqueologia de Catalunya i amb  els cursos d’Empúries.

L’equip d’arqueòlegs que va treballar a la Penya del Moro va innovar els mètodes d’excavació científica, passant del sistema Wheeler -excavació amb quadrícules- a aplicar el mètode Harris -superposició d’estrats i excavació en extensió.

L’any 1990, l’equip dirigit per Josep Barberà, van finalitzar les excavacions a la Penya del Moro -aprovació del Decret 231/1991. que suprimia l’experiència en el treball de camp i exigia una “titulació adequada” per desenvolupar tasques d’excavació.

Posteriorment hi ha hagut altres seguiments arqueològics associats a les diferents intervencions com la construcció del Mirador, de la tanca de protecció, la col·locació del pal de bandera així com la restauració de les habitacions l’any 2000.

Deixa un comentari