Patrimoni 2.0

A ningú se li escapa que cada vegada més utilitzem les noves tecnologies de manera consolidada. Conceptes com el de tablet, iphone, smartphone, xarxes socials, blocs, Youtube o Gmail, entre molts d’altres, ja no ens són estranys i formen part de la nostra quotidianitat.

A Sant Just, en aquesta matèria, manteníem un cert dèficit. És per això que hem decidit, també, apostar clarament per la difusió del nostre patrimoni cultural a través de les noves tecnologies amb el projecte que anomenem Patrimoni 2.0 sense que, en cap cas, aquesta aposta sigui substitutòria de les formes més tradicionals.

El bloc desverncultura.wordpress.com

El projecte global, amb la col·laboració i l’empenta de l’Arxiu Municipal, pretén ampliar el terreny de joc on es desenvolupa el nostre patrimoni local i els actes culturals. Amb el bloc disposarem d’una eina que ens permetrà utilitzar formats innovadors i combinar serveis i informació amb recursos audiovisuals (vídeos, fotos, …) amb un sol objectiu: la divulgació cultural i la sostenibilitat econòmica de l’instrument que emprem.

Aquest bloc, com a espai de comunicació i participació, està obert a la col·laboració de totes les entitats i col·lectius de Sant Just Desvern que treballen en l’àmbit cultural. Ho fem per convicció, perquè defensem que la política cultural s’ha de pensar i executar amb els ciutadans i les entitats com a centre neuràlgic del sistema i en clau de mitjà de relació social i de participació, de reflexió comuna que ens ha de permetre reconèixer-nos, individualment com a persones i, col·lectivament, com a catalans i catalanes i com a ciutadans i ciutadanes de Sant Just Desvern.

Els codis QR i la senyalització dels espais d’interès patrimonial

Una altra eina d’acció que permet sumar les necessitats del patrimoni i les possibilitats de les noves tecnologies és l’aplicació de codis QR per a la senyalització d’indrets d’importància històrica i patrimonial que formen part del catàleg local de monuments.

Poc a poc els ciutadans i ciutadanes de Sant Just aniran trobant diferents punts del poble senyalats amb una placa que conté un codi QR. Aquest codi, llegit amb el programa necessari instal·lat en un telèfon mòbil o una tablet, redirigirà a una pàgina web que contindrà la informació necessària sobre l’element consultat, a més d’incloure locucions d’àudio, imatges, vídeos, un plànol de situació geogràfica i un petit itinerari per arribar a altres punts propers.

El projecte de codis QR ha comptat amb la col·laboració de En Antena Produccions.

3 Responses to Patrimoni 2.0

 1. vpamies says:

  Sóc Víctor Pàmies, un estudiós de la paremiologia catalana que he obert un espai a internet sobre dites tòpiques (els refranys sobre els pobles) a http://topica.dites.cat i no en trobo cap sobre Sant Just Desvern per poder obrir la fitxa. No sabríeu pas alguna dita sobre el municipi o algun racó o llogarret? Moltíssimes gràcies!

 2. montserrat rajadell says:

  No sé si això et servirà, pero la meva àvia ens cantava una cançó que deia
  “A BARCELONA SON MOLT MACOS, A SANS JA NO HO SON TANT, A ESPLUGUES SON UNS GITANOS I A SANT JUST LA FLOR DEL CAMP”la meva àvia era de Sant Just de tota la vida, va néixer a la masia de Can Marlés el 1888
  MONTSERRAT RAJADELL

 3. vpamies says:

  Farà el fet, Montserrat. Moltes gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: