ELS IBERS A LA PENYA DEL MORO. URBANISME

El poblat es troba al cim del turó de la Penya del Moro , on s’ha descobert a la vessant sud-est un barri de cases articulades a partir d’un carrer. L’urbanisme      és el característic dels poblats ibèrics  com el del    puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet, a Calafell o a Cerdanyola (Ca n’Oliver on podem veure la reproducció d’un dels habitatges) i diferent poblats encerclats de muralla defensiva com  l’ osonenc de  l’ Esquerda o el del  turó del  Montgròs al terme del Brull. Tots aquest poblats ocupen llocs en alçada i tenen un sistema de terrasses i carrers que permet recollir les aigües pluvials. Des dels sostres plans, també es pot accedir a l’interior de les cases.

A la Penya del Moro s’han excavat un total de 20 habitatges, per la qual cosa,  a fi d’evitar la seva destrucció durant les excavacions, es  tornaven a tapar. En l’actualitat i després de la seva restauració  dos  d’ells  són visibles. Els habitatges documentats tenen unes dimensions que oscil·len entre els 10 i 25 m². La part inferior de la casa va ser excavada a la roca llicorella, i sobre aquest retall s’edificava una paret de pedres enlluïdes amb fang, el paviment habitual era d’argila trepitjada i en el lloc on hi havia el foc s’hi acostumava a posar ceràmica que en ocasions ha  permès recuperar peces com gerres i àmfores. Les cases estaven arrenglerades a la muntanya i adossades, els sostres estaven conformats per una trama de troncs i canyes i el mateix fang feia la funció d’impermeabilitzar. Algunes cases tenien un segon pis com s’ha pogut confirmar per la troballa de llars de foc caigudes del nivell superior. I la circulació entre les cases es feia a través de carrerons, patis i terrats.

Recreació del poblat iber del Puig Castellar a Santa Coloma de Gramanet.

Per visitar i conèixer com vivien els ibers, es pot visitar el poblat de Calafell on les cases han estat reconstruïdes i ens pot donar a conèixer com eren els habitatges de la Penya del Moro quan estaven en funcionament.

Deixa un comentari