L’Ajuntament rep un ajut de la Diputació de Barcelona per continuar la tasca de descripció de Col·leccions i Fons no municipals

Registre dels drets de propietat intel·lectiual de Josep Surroca Pratdesaba, germà de Josep Lluís Surroca Pratdesaba, per l’obra “Un gran trapella”

L’Arxiu Municipal de Sant Just Desvern integrat des de l’any 2007 a la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació, ha realitzat durant els mesos de juny i juliol el treball amb documentació que entitats i particulars han cedit a l’Arxiu aquests darrers anys i que són custodiats en els seus dipòsits. Durant els anys 2018 i el 2019 l’Ajuntament ha rebut ajudes econòmiques per millorar la classificació, la descripció i la instal·lació d’aquests llegats.   La persona que té cura d’aquests processos és el veí i tècnic arxiver Roger Cunties i Farràs (Màster en Arxivística i Gestió de Documents des del 2015) que té experiència adquirida en centre de referència com l’Arxiu Nacional de Catalunya, i l’Arxiu Nacional d’Andorra.

La tasca feta durant aquests dos anys ha permès descriure la documentació amb el gestor proporcionat pel Servei d’Arxius de la Diputació (GIAM) i instal·lar en unitats d’instal·lació homologades gairebé una vintena de fons i col·leccions que tenen un volum de 27 metres lineals. Entre aquests en destaquem els següents:

  • Col·lecció de documents i fotografies donades pel veí Josep Quintana Cortès. Per una banda el seu Fons Personal que reuneix documentació històrica de la família amb personatges tan destacats per la vida de Sant Just Desvern com Arcadi Cortès o Francisqueta Cortès. Per una altra banda va guardar i reunir documents fruit de la seva intensa participació en la vida associativa i cultural del poble: CES, Ateneu, SEAS, Orfeó…
  • Fons documentals de Josep Lluís Surroca i Pratdesaba alcalde de 1959 a 1971. El seu fill ha lliurat documentació dels seus avantpassats, que provenien de Vic. Destaquen les imatges i papers del grup “Turó rodó” el grup de jubilats de Sant Just i Esplugues on durant molts anys va estar el Sr. Surroca que feien moltes sortides per la serra de Collserola.
  • Fons de la societat de Coloms Esportius “Putxet”. Associació dedicada a la columbofília, instal·lats durant uns anys a tocar de la masia de Can Baró. Un dels pocs fons d’entitats esportives que té l’arxiu.

 

  • Carnet del Servei Militar, que Jaume Gelabert Torné va fer a la “Jefatura de Transportes del Ejercito” de Sant Boi de Llobregat.

    Fons personals de Jaume Gelabert Torné i de Palmira Badell Farigola. On trobem documentació de la seva vida associativa i personal des de la seva joventut. Cal destacar que al fons lliurat en el seu dia per Jaume Gelabert hi hem localitzat documentació que data del segle XVIII i XIX de la família Gelabert del Coscoll.

Altres fons i col·leccions tractats serien el fons familiar i professional d’Antoni Malaret i Amigó, l’Agrupació Sardanista, el Club de Karts de Coixinets, col·lecció de documents reunits per Àngel Porcel, Fons Pere Brull i Angela, i un llarg etcètera.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: