500 “L’AUDICIÓ”

Antoni Fuentes al platí de Ràdio Desvern

Antoni Fuentes al plató de Ràdio Desvern

El dia 17 de setembre de l’any 2002, per mitjà de Ràdio Desvern, sortia a les ones el primer programa de l’Audició, un espai radiofònic dedicat a la sardana i el seu món i ara,  gairebé catorze anys després, la nostra emissora local ha emès la edició número cinc-cents.

Aquest espai radiofònic d’una hora de durada i especialitzat en la nostra dansa tradicional més popular, va néixer amb una clara vocació musical i ja, de bon començament es va orientar i estructurar en aquest sentit.

La sardana és una gran desconeguda per a la majoria de la gent i, encara que si els ho demanèssim tothom podria dir-nos sense gaire dificultat el títol de vuit o deu sardanes, les seves respostes serien força semblants. La santa espina, Maria de les trenes, Llevantina, El cavaller enamorat, l’Empordà o Juny, per posar alguns exemples, són composicions molt apreciades de tothom, però el que la majoria de persones desconeix és que són tan sols la punta d’un gran iceberg. Les bases de dades més ben documentades recullen informació de prop de trenta-mil sardanes diferents. Això vol dir que milers de compositors han escrit prop de trenta-mil obres musicals diferents, escrites amb una gran varietat d’estils, ritmes i motius en què inspirar-se. Hi ha sardanes alegres, festives, melangioses, tristoies, èpiques, escrites amb molt de lirisme o amb vocació simfònica… tot el que es vulgui! És un gènere que han conreat autors de tanta valua com Casals, Toldrà, Montsalvatge, Lamotte de Grignon, Ros Marbà o Brotons i també molts d’altres músics, populars o gairebé desconeguts.

Divulgar aquest patrimoni cultural tan ric i variat de casa nostra, ha estat l’objectiu principal de l’Audició des del seu inici i crec,  pels  controls d’audiència de diverses persones que escolten el programa a Sant Just, com a d’altres poblacions del Baix Llobregat sud, que ho hem aconseguit.S101_AEG_C416070609450_0001

Per preparar els programes tenim la sort de disposar d’un fons musical de més de dues-mil sis-centes sardanes i de tres-centes obres de música interpretada per la cobla, ballets d’esbart o escrita per aquest particular conjunt instrumental, que ens ofereixen un ventall molt ample de possibilitats. Fins ara hem pogut  fer moltes Audicions amb música variada o bé monogràfics dedicats a temas força diversos.

L’altre ingredient important per elaborar l’espai es una feina acurada en la tria dels seus continguts i presentació, per a fer-los atractius i amables a les persones que els puguin escoltar. Cada nova edició de l’Audició incorpora també una curta noticia o entrevista sobre el món de la sardana, una peça de música de concert i un altra dansa d’esbart amb la finalitat de fer-lo una mica més variat. El programa, si no s’escolta quan s’emet, també es pot sentir per mitjà d’Internet en el podcast de l’emissora i, fins i tot descarregar-lo.

És per tot això que l’equip del programa mostrem la nostra satisfacció per haver arribat en aquesta fita important i volem seguir treballant per fer divulgació sardanista durant molt de temps.

Antoni Fuentes

(Esciptor de diversos articles de la Miscel·lània, col·laborador del projecte Dones, donador de documentació i usuari de l’Arxiu)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: