75 ANYS DE CREU ROJA A SANT JUST DESVERN

Sala del Cinquantenari de l'Ateneu el 22 d'octubre

Sala del Cinquantenari de l’Ateneu el 22 d’octubre

Ahir, 22 d’octubre a la Sala del Cinquantenari de l’Ateneu va tenir lloc l’acte institucional amb motiu del 75è aniversari de la Creu Roja local.  El passat 15 d’octubre, al Centre d’Interpretació del Municipi s’obria la mostra “75 anys de Creu Roja a Sant Just Desvern”. És el resultat del treball fet tot l’any 2015 per un equip de la Creu Roja cercant continguts i imatges històriques sobre l’entitat. Hi podreu contemplar dos uniformes, instrumental mèdic, una rèplica de l’emblema de la façana i força imatges distribuïdes en 6 plafons, amb texts que fan entendre la història de la Creu Roja a Sant Just.

Al primer plafó s’explica com Henry Dunant fundà la institució el 1859 i que, 5 anys després, s’obria seu a Madrid. S’implantà a Catalunya el 1872. Durant la Guerra del 36 al 39, s’organitzà una brigada local de la Creu Roja que portaria malalts i ferits als hospitals de Barcelona, muntaria un petit hospital a la torre Campmany de la Rambla i actuaria arran del bombardeig aeri de l’octubre de 1938.  L’Assemblea Local no es constituí formalment fins al 1940 i el 1942 inaugurà un nou local al carrer Bonavista, 86.

Podem llegir, al segon plafó, que amb la postguerra tingué lloc la militarització de la Creu Roja, a conseqüència de la qual Sant Just quedà a la 5a companyia. Fou el Dr. Sànchez Llistosella qui feia consulta amb la seva infermera  al petit dispensari de Bonavista.  Veiem, al tercer plafó, com l’any 1962 els efectius locals van participar a les inundacions del Vallès i van ajudar durant la gran Nevada de Nadal. Diverses imatges mostren com, per cercar finançament, s’organitza la Festa de la Flor, que té lloc a la sala Sunset de Can Mèlich


20151023_114342
20151023_114356 20151023_114457_20

 

 

 

El 1971 el local de Creu Roja es traslladà a Carretera Reial cantonada carrer de l’Estalvi, ho podem llegir al 4t plafó, on veiem una imatge del 6 d’agost de 1973 on es veu la primera ambulància: un Simca 1200 adaptat. En aquells anys  la Creu Roja tenia signat un conveni amb el Ministeri de Defensa que permetia fer-hi el servei militar la mili i facilitava els efectius necessaris amb escreix. Al 1977 comencen a col·laborar amb la  Cursa de Karts de Coixinets.

La primera ambulànica de la Creu Roja a Sant Just

La primera ambulànica de la Creu Roja a Sant Just

El 1971, el local de la Creu Roja es traslladà a la cantonada de la Carretera Reial amb el carrer de l’Estalvi. Ho podem llegir al quart plafó, on veiem una imatge del 6 d’agost de 1973 en la qual es veu la primera ambulància: un Simca 1200 adaptat. En aquells anys,  la Creu Roja tenia signat un conveni amb el Ministeri de Defensa que permetia fer-hi el servei militar, la “mili”, i facilitava els efectius necessaris amb escreix. El 1977 comencen a col·laborar amb la  Cursa de Karts de Coixinets.

El 5è plafó reflecteix el creixement experimentat amb la recuperació dels ajuntaments democràtics, l’increment de l’autofinançament  amb l’inici del sorteig de l’or el 1980 i l’ampliació de la seu amb un annex on s’establiren els primers metges de la Seguretat Social. Veiem que, des d’inicis dels anys 90, hi ha la voluntat clara de reorientar la institució cap a l’acció social. Es comencen a instal·lar les primeres teleassistències i alarmes personals. El plafó finalitza explicant els motius del tancament de la seu de la carretera el gener de 1995.

El darrer plafó, el sisè, mostra la història de les dues darreres dècades, caracteritzada per l’impuls decidit en l’àmbit de l’acció i el benestar social. L’extensió del servei de teleassistència domiciliària fa que l’any 2005 la Generalitat decideixi obrir un concurs i la gestió del servei públic passa a mans dels ajuntaments. El 30 de juny de 2004 es van agrupar les assemblees de Creu Roja de Sant Just Desvern i d’Esplugues de Llobregat en una de sola. Des de 2008, es prioritzen programes i projectes de lluita contra la pobresa i l’exclusió social.  Durant tot aquest llarg període de temps, la Creu Roja ha continuat tenint com a objectiu millorar la qualitat de la vida de les persones, potenciar la igualtat, la solidaritat i la tolerància.

Podeu trobar més fotografies al Cercador d’Imatges de l’Arxiu

Jordi Amigó i Barbeta

Arxiu Municipal Sant Just Desvern

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: