INCENDIS

incendi església, juliol 1936

incendi església, juliol 1936

Al llarg de la nostra història local i dins del terme municipal n’hem patit diversos. Però només fins el proper divendres 24 de juliol podeu veure INCENDIS l’obra de teatre de Wajdi Mouawad protagonitzada per l’actriu santjustenca Clara Segura i l’actor Julio Manrique. La trama ens apropa a la guerra del Líban i a la cerca de la identitat a través de les diverses generacions de la família http://www.teatrebarcelona.com/espectacle/incendis.

Tal dia com avui, un altre “incendi” provocat dins d’un clima revolucionari extrem -arran del pronunciament militar del 18 de juliol- cremà l’església parroquial deixant en runes el temple i la rectoria. A les imatges que us presentem procedents de l’Arxiu Parroquial i publicades per mossèn Antonino al seu llibre de 1947 podeu veure l’estat en el que va quedar l’edifici.
Als anys noranta un altre incendi cremava al cim de Sant Pere Màrtir, i fa pocs anys un altre incendi cremà una zona propera a l’autopista i al polígon industrial. Tingueu però la seguretat que el del 21 de juliol de 1936 serà pel seu valor simbòlic el que perviurà en la nostra memòria històrica col·lectiva. Reproduïm a continuació el testimoni de la nostra veïna Teresa Farràs Amigó que va ser testimoni d’aquells fets quan tenia 11 anys:

La vigília de cremar‐la, que va ser el 21 de juliol, nosaltres des de Cal Sacrista que era sobre el presbiteri, que hi ha el colomet a baix, miràvem l’església de Sant Feliu com cremava i deien:
≪Demà vindran aquí, demà vindran aquí.≫

I així va ser. Podeu continuar llegint el testimoni de la Teresa a la Miscel·lània d’Estudis Santjustencs núm. XIX.

Després la van cremar els d’aquí Sant Just, d’això pots estar‐ne segur,
[…] Va quedar la sagristia ensorrada, la rectoria tota ensorrada, però tota, i l’església tota cremada, no hi havia res…
Jordi Amigó i Barbeta
Arxiver Municipal
Sant Just Desvern

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: