SETMANA INTERNACIONAL DELS ARXIUS: Catifes de Flors

5862La festa de Corpus Christi, igual que d’altres del nostre calendari, és una celebració que no és immòbil per tant si ve sempre és en dijous, en funció de l’any cau a finals de maig o inicis de juny. A Sant Just, però aquesta festa es traslladava al diumenge posterior a la diada.

Resseguint els carrers principals de la població, els veïns muntaven un altar decorat per tal que la custòdia del cos de Crist s’aturés en aquell punt i el rector beneís als fidels que allà es concentraven.

Al llarg dels carrers, els veïns i veïnes dissenyaven dibuixos a terra que omplien amb ginesta que anaven a collir a la muntanya o amb el verd de les restes de poda, sobretot xiprer.

Els colors que no es podien aconseguir recol·lectant flors del bosc, es compraven amb els diners recollits al llarg de l’any, els veïns pagaven un tant cada més per poder comprar roses, gardènies o buguenvíl·lies.5816

A mitjans dels anys 50 aquesta celebració va ser molt popular a Sant Just Desvern i milers de persones de les poblacions veïnes venien a contemplar les catifes de flors que omplien els principals carrers del casc antic. Aquesta celebració va quedar suprimida en el calendari de la nostra població el 1964, segons algunes fonts (l’Abans), tot i això tenim algunes fotografies que apunten que aquesta celebració van continuar algun any més.

Entre tots podem aportar el què sabem i datar correctament les fotografies.

 

Trobareu les fotografies posant en el camp TEMA la paraula Catifes en el Cercador d’Imatges de l’Arxiu Municipal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: