S’HA MORT EL SR. BRULL

: A primeria línea en la recuperació de la memoria de la ciutat. 5 d’agost de 2009 indicant-nos la direcció del refugi antiaèri al pati de les Escoles Montserrat. (Foto Lluís Ramban i Jordà)

A primeria línea en la recuperació de la memoria de la ciutat. 5 d’agost de 2009 indicant-nos la direcció del refugi antiaèri al pati de les Escoles Montserrat. (Foto Lluís Ramban i Jordà)

El passat dia 5 de febrer havia fet 92 anys. Ens ha deixat al mateix carrer que l’havia vist néixer l’any 1923: el de la Sala. L’Arxiu Municipal li estarà eternament en deute, ens ho va donar tot: les seves històries, els seus relats, el seu ajut, els seus documents, els seus itineraris guitats, les seves amistats, …. I sobretot amb un rigor a prova de bombes, les seves dades eren precises, correctes i exactes.

Des de la fundació de l’arxiu l’agost de 1989 vàrem comptar amb la seva cooperació. El Sr. Brull havia estat vinculat com a regidor a l’Ajuntament, com afeccionat al futbol, com a participant al Front de Joventuts, a l’arxiu parroquial però bàsicament a la història local del segle XX.  N’era un apassionat i n’havia estat testimoni de primera línia. El seu pare en Daniel va ser regidor amb un altre mite local en Daniel Cardona i Civit durant la república i un dels encarregats de la fàbrica Sanson, el Ciment.  Ell hi havia viscut de petit i allà afrontà els desastres de la guerra que el van marcar per tota la vida.

Una part de la nostra història recent desapareix, però ens queda el cònsol que en Pere Brull i Angela ha viscut una vida plena i una mort digne envoltat de la seva família, en plena consciència. La seva obra pòstuma perviurà i servirà a les generacions futures dons ens deixa diverses publicacions de primera línia que es fan servir dia si dia també a la sala de consulta de l’arxiu municipal.

Miscel·ània IV

75 anys de futbol a la Miscel·ània IV

D’ençà de l’any 1989 va vincular-se a tots els projectes editorials que tenien a veure amb la història del nostre poble i va ser un esplèndid cooperant i mecenes de diverses publicacions locals coeditades entre l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Santjustencs, i no va ser precisament un micromecenatge el seu sinó un MECENATGE en majúscules. Pere Brull Àngela ha cooperar i es autor entre d’altres articles a premsa local dels següents títols:

  • Setanta-cinc anys de futbol a Sant Just Desvern, a Miscel·lània IV.
  • Cronologia i Fets de Sant Just Desvern. 98 pàgs,
  • Imatges dels grups escolars de Sant Just Desvern (segle XX), Miscel·lània monogràfica X. 456 pàgs.
  • Barrejo la meva història amb Sant Just. 459 pàgs.

Va cooperar en el muntatge de les exposicions del futbol i dels grups escolars, i va acudir amb freqüència al programa el Racó de l’Història que l’arxiu realitzava a la dècada dels noranta a Ràdio Desvern. La seva bona memòria li va permetre assessorar en els darrers anys i cedir imatges per la realització de l’Abans (2011) i  cooperar amb  els membres de la comissió de morts i desapareguts de la guerra civil que coordinava el Centre d’Estudis Santjustencs i l’Arxiu Municipal.

resentació de la Miscel·lània X (Foto Lluís Ramban)

Presentació de la Miscel·lània X (Foto Lluís Ramban)

Entorn de l’any 2010 en Pere va cedir la totalitat del seu fons documental personal que recollia altres fons personals d’amics seus, imatges, arxius d’entitats i una bona col·lecció de llibres a l’Arxiu Municipal.  Amb l’ajuda dels seus familiars encara preparava futures publicacions sobre la història local que li havia tocat viure. El passat 19 d’abril encara passejava amb un dels seus fills per la festa de Sant Jordi als jardins de can Ginestar. Es per això que l’Arxiu Municipal de Sant Just Desvern avui està de dol.

Descansi en pau Sr. Brull.

 

 

 

Jordi Amigó i Barbeta

Arxiver Municipal de Sant Just Desvern

One Response to S’HA MORT EL SR. BRULL

  1. Era un gran home i una bella persona i amic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: