FESTES DE TARDOR 2014: ÈXIT DE LES ACTIVITATS DEL CES i DE LES ENTITATS LOCALS

Fotografia Lluís Ramban

Fotografia Lluís Ramban

El Centre d’Estudis Santjustencs es congratula que els seus socis i simpatitzants hagin tingut notable presència a les conferències i actes que enguany s’han convocat amb motiu de les Festes de Tardor. L’agraïment més sincer per continuar fidels a les crides de la junta que amb tanta dedicació havia preparat un seguit de convocatòries. Fent una mica de resum, i anant per ordre cronològic: dilluns 20 d’octubre a la sala Isidor Cònsul de can Ginestar, Josep Campmany ens presentava el llibre per ell coordinat: “Els fets i les conseqüències del 1714 al Baix Llobregat”. Sala plena per escoltar diferents actituds que amb motiu d’aquella comtessa feren servir els dos bàndols que dividien la societat; per bé que amb una clara pervivència dels patriotes antifelipistes. Els socis del CES, Juli Ochoa i Coral Torra, resumiren fets locals relacionats amb l’època i que figuren degudament ampliats en un dels capítols del llibre. L’auditori rebé, amb no poca sorpresa, la narració de l’aventura de transportar mil caps de cabrum que agosarats pagesos santjustencs se’n apoderaren del corral de les tropes borbòniques situat dins del terme i que reconduïren envers la Barcelona encerclada per alimentar als seus famèlics resistents.

Joan Manuel Surroca parlant dels olímpics santjustencs

Joan Manuel Surroca parlant dels olímpics santjustencs

El dimarts 21 els socis del CES foren convocats a la sala Piquet de l’Ateneu, gentilment cedida, per escoltar el santjustenc Joan Manuel Surroca i Carmona, periodista esportiu, sobre els “Olímpics santjustencs”: Joan Poll, Manolito Garcia. Teresa Rioné i Toni Parrilla. Explicà detalls de la vida esportiva dels quatre olímpics i anècdotes d’algunes olimpíades, acompanyades amb suport audio-visual produït pel propi conferenciant, autor del “Diari olímpic d’un blocaire”.

Fotografia de Lluís Ramban. Olga Sbert i Francesc Riera a la Sala Isidor Cònsul.

Fotografia de Lluís Ramban. Olga Sbert i Francesc Riera a la Sala Isidor Cònsul.

El dijous 23, retorn del CES a la sala Isidor Cònsul per rebre les explicacions dels socis Olga Sbert i Francesc Riera a propòsit d’una “Visió de Sant Just Desvern de 1714”. La sala es va tornar a omplir per escoltar l’exhaustiva i ben documentada investigació portada a terme. Mostraren a través d’imatges, documents antics per reforçar les seves explicacions. El cadastre, aplicat a partir del Decret de Nova Planta, fou un dels eixos del seu relat que, a més, oferí detalls de la migrada vida domèstica dels santjustencs de l’època, de les humiliacions sofertes i com n’era de difícil superar el període de la postguerra.

El divendres 24, taller de galetes a l’escola Marrecs. Se superaren totes les previsions, ja que nombrosos nens quedaren a l’espera de la convocatòria  de l’any vinent. Saboroses fulles de tardor que, amb d’altres elaborades per sòcies de l’entitat, es posaven a la venda el dissabte 24 a les SJC14-4portes del Mercat. Recapte que es lliurarà per finalitats benèfiques a Sant Joan de Déu. El diumenge 25, amb tothom de “Sant Just al carrer”, l’estand del CES fou visitat per socis i simpatitzants. Es vengueren una vintena de llibres i s’esgotaren les galetes fulles de tardor que per segon dia aportaren altres sòcies.

Una setmana de gran activitat del Centre d’Estudis Santjustencs, equiparable a la que han mantingut amb gran dedicació cadascuna de les entitats culturals i socials. Un cop més, s’ha demostrat la prevalença de la cooperació i sensibilitat de les associacions del poble, acudint a totes aquelles activitats que s’anuncien des dels organismes públics o privats.

Pere Font Grasa. CES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: