JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI: ARQUITECTURA EMPELTADA

Plaça Verdaguer

Plaça Verdaguer

El restaurant empeltat a la xemeneia de la fàbrica de ciment n'és un clar exemple

El restaurant empeltat a la xemeneia de la fàbrica de ciment n’és un clar exemple. Arquitecte: Alfred Arribas

Amb una passejada pel centre de Sant Just Desvern amb assistència de 40 persones, ha conclòs aquest diumenge la participació local de les Jornades Europees de Patrimoni, organitzades per l’Arxiu Municipal amb la col·laboració del Centre d’Estudis Santjustencs. Malgrat que el matí presagiava pluja, a partir de les 11 s’ha iniciat sobre el terreny la visita exterior d’alguns edificis locals del patrimoni públic o privat que responen al concepte: “Arquitectura empeltada”, que prestigiosos arquitectes entenen com: fusió harmònica d’elements originals existents en una construcció amb elements nous que s’hi volen inserir, a fi que el conjunt es comporti com un de sol. Un tema que va ser fil conductor de la mostra que la Generalitat de Catalunya va presentar recentment  a la 14ª edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

L’itinerari ha començat a Can Ginestar, comprovant l’empeltament de la biblioteca al vell edifici modernista. Acte seguit, la transformació de la Casa de la Vila aprofitant moltes estructures de l’antic edifici de l’any 1962. Seguint les explicacions del guia, l’arquitecte tècnic, Rafel Malaret, així com del director de l’Arxiu, Jordi Amigó, els participants han escoltant explicacions sobre les ancestrals transformacions de l’Hostal Vell; les dues fileres de cases de Bonavista/Creu ( banda i banda) com exemple  d’actuacions sobre edificis catalogats que s’apliquen amb desigual fortuna. També ha intervingut, l’arquitecte Ramon Andreu, present durant tot l’itinerari, qui amb els seus col·legues Germán Català i Olga Sbert, explicaren el significat de l’arquitectura ampeltada el dijous a la sala Isidor Cònsol de Can Ginestar.

Xerrada sobre l'arquitectura empeltada. Ramon Andreu, Olga Sbert i German Català

Xerrada sobre l’arquitectura empeltada.
Ramon Andreu, Olga Sbert i German Català

A les 12 del migdia s’ha acabat la passejada en fer acte de presència la pluja; no sense abans informar d’altres edificis del poble que responen al concepte, com ara: C.C. Salvador Espriu, aprofitant els dipòsits d’àrids de l’antiga Prebetong, així com les intervencions festes a la xemeneia i a les sitges de l’antiga fàbrica de ciment  Sanson.

Les Jornades Europees de Patrimoni, que coordina a tot el país l’Institut Ramon Muntaner, tenen com a finalitat mostrar els llocs que reuneixen característiques de valors historiogràfics, divulgant-los als ciutadans per que coneguin de primera mà l’evolució patrimonial de cada comunitat; en el benentès que la temàtica és lliure per a tot el territori. La d’enguany, sobre “Arquitectura empeltada”, ha estat la setena edició santjustenca.

Pere Font. CES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: