JOSEP PIQUET I GELABERT: TOT UN PERSONATGE

Som aquí, davant de cal Piquet, Rambla de Sant Just nº 30, única botiga de queviures i gra que ha tingut la Rambla de Sant Just. Penúltima lectura. No podíem acabar la Passejada sense fer una petita glosa d’un gran santjustenc, tal i com el definien molt encertadament els germans Rafael i l’Antoni Malaret i Amigó en el seu article: “Orfeó Enric Morera 1951-1991” de la Miscel•lània nº III, del CES. 

Foto: Miscel·lània d'Estudis Santjustencs III, pàg. 80

Foto: Miscel·lània d’Estudis Santjustencs III, pàg. 80

JOSEP PIQUET I GELABERT: TOT UN PERSONATGE

Josep Piquet i Gelabert (1890-1980), pagès, comerciant en grans, carreter, botiguer i, sobretot, amant de la música, és l’extraordinari personatge que, conjuntament amb els que integraven l’inicial Conjunt vocal, va propiciar la fundació de l’Orfeó Enric Morera de l’Ateneu de Sant Just Desvern.

Autodidacta en literatura i música, podia llegir els llibres de la Fundació Bernat Metge, en la seva composició original en llatí i va compondre nombroses partitures musicals que han quedat inèdites.

Soci fundador i directiu, en moltes ocasions, de l’Ateneu, especialment pel que fa referència a l’Escola catalana de l’entitat, que sota el patrocini de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana va mantenir la seva característica catalanitat des de 1917 al 1932, en que va passar a ser municipal, després de superar el difícil període de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1929).

També va ser cofundador del primer grup sardanista de Sant Just Desvern, que prengué el nom d’Arrels de la Terra, i va participar activament en qualsevol moviment cultural i cívic, que va culminar amb la seva elecció com a regidor de l’ajuntament republicà del 14 d’abril de 1931, que va presidir Daniel Cardona i Civit, conjuntament amb els seus companys i amics, Just Vidal i Miquel Casanovas.

Una de les sales de l’edifici de l’Ateneu de Sant Just Desvern ha estat denominada de Josep Piquet i Gelabert, en homenatge a la seva memòria.

 

Centre d’Estudis Santjustencs

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: