LA RAMBLA RECUPERA LA DIGNITAT

No ens calen gaires explicacions, la fotografia il•lustra el moment en que “cau el dictador”.

Era l’any 1978 quan una colla de joves del poble catalanitzen el nomenclàtor; començant per eliminar les plaques dels noms propis del vell règim. Remembrança escrita per Francesc Giralt.

Foto: Francesc Fàbregas i Oliveras

Foto: Francesc Fàbregas i Oliveras

 

LA RAMBLA RECUPERA LA DIGNITAT

Fem-la poètica la passejada. I aprofitem-nos d’unes estrofes idònies d’en Salvador Espriu.

 

Ara digueu: “La ginesta floreix,

arreu als camps hi ha vermell de roselles.

Amb nova falç comencem a segar

el blat madur i, amb ell, les males herbes.”

Ah, joves llavis desclosos després

de la foscor, si sabíeu com l’alba

ens ha trigat, com és llarg d’esperar

un alçament de llum en la tenebra!

Però hem viscut per salvar-vos els mots,

per retornar-vos el nom de cada cosa …

 

L’octubre del 1976, no feia ni un any de la mort del dictador, el poble de Sant Just havia iniciat una campanya per la recuperació  dels noms populars dels nostres carrers i places en català: la calle José Antonio Primo de Rivera s’havia d’anomenar novament  carrer de Bonavista;  la calle 18 de Julio, carrer de l’Ateneu; la calle Mayor, carrer Major; la calle Cruz, carrer de la Creu; la calle Generalísimo Franco,  Rambla de Sant Just … I aquí estem.

Va ser una de les activitats cabdals dins l’àmbit de ”Normalització de Català” del Congrés de Cultura Catalana de Sant Just.

Un any després de la petició oficial a l’Ajuntament, les velles i franquistes plaques perduraven. I el poble va dir prou. Les Festes de Tardor de 1977 i el dia de “Sant Just al carrer” eren la ocasió ideal per fer la feina que “ l’oficialitat” no feia. Ja era hora de retornar el nom de cada cosa!

Un grup de xicots anàrem per feina. Es prepararen uns rètols casolans però ben dignes, que havien de substituir les plaques metàl•liques oficials dels carrers que varem considerar més emblemàtics i que ja us hem esmentat. Malgrat el risc, no feia ni 2 anys que el dictador mal reposava sota una llosa al Valle, varem decidir que la nostra acció s’havia de fer en plena llum del dia. I anar tots formant un sol grup, compacte.

Volíem cridar l’atenció dels veïns; volíem demostrar que quan hi ha la força de la raó, la raó de la força perd tot el sentit. Més o menys uniformats, ens varem encasquetar unes vistoses gorres on hi havíem col•locat l’enganxina “CARRERS EN CATALÀ”. Algun tornavís, martell i l’imprescindible escala completaven el pacífic material bèl•lic.

Arribarem a la Rambla, on som ara, la cirereta del pastís de la nostra moguda. Fins aquell moment, tots els canvis s’havien realitzat  de manera polida. Potser l’excepció va ser un esmicolament quasi involuntari d’una feixuga placa farcida de “Yugos y Flechas”.

La Rambla se’ns mostrava lluminosa. I amb un silenci i un assossegament que combregaven amb la laica cerimònia. Arribats a una cruïlla que no ens veiem amb cor de batejar, procedirem al canvi de placa del carrer; l’acció va ser immortalitzada en una foto de premi. Enmig d’un respectuós silenci el voluntariós company, barba airosa, s’enfilava a l’escala i procedia a retirar la placa amb el nom del Dictador mentre un altre la mostrava amb un gest enèrgic.

La foto, del nostre Francesc Fàbregas, va expandir-se com a símbol d’una acció imprescindible, pacífica i necessària  per recuperar la dignitat segrestada. Una foto de conquesta que em permeto comparar amb la emblemàtica d’en Joe Rosenthal quan va captar un grup de marines aixecant la bandera dels Estats Units durant la batalla per la conquesta d’Iwo Jima.

La Rambla tornava a ser la Rambla. Com assevera el poeta:

… hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa.

 

Francesc Giralt i Martínez

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: