L’AJUNTAMENT DE SANT JUST REP LA DONACIÓ DE LA LÀPIDA ROMANA DE IULIA QUIETA

FOTOGRAFIA: LLUÍS TARRÉS

FOTOGRAFIA: LLUÍS TARRÉS

La senyora Pepita Prat, vídua de David Guasch i Dalmau, ha donat a l’Ajuntament de Sant Just Desvern a través i per què s’exposi a l’Arxiu Municipal, una làpida dedicada per Marcus Iulius a la seva filla Iulia Quieta, que va morir quan tenia 3 anys. És una inscripció epigràfica sobre gres de Montjuïc que data del segle I.

David Guasch va ser el descobridor d’aquesta peça funerària d’època romana a l’excavació de les restes localitzades a la Riba (terreny entre la masia de Can Oliveres i la riera) a final dels anys 50 i que s’ha mostrat a dues exposicions, la darrera a la mostra itinerant Rubricatus. En David era fill dels masovers de can Oliveres, un gran afeccionat a l’arqueologia, promotor amb Josep Barberà de les excavacions a la Penya del Moro, coautor del llibre del Mil·lenari el 1987, fundador i primer president del Centre d’Estudis Santjustencs, l’any següent, promotor dels Quaderns d’Estudis Santjustencs, de la Miscel·lània d’Estudis Santjustencs on publicà diversos articles d’història local. Defensà la protecció del patrimoni arquitectònic i arqueològic, col·laborant amb els redactors del catàleg de protecció aprovat el 1987, en aquest camp lluità per la recuperació del Molí Fariner del segle XIV, il·lusió que veuria acoplmerta l’any 2002.Va morir fa quatre anys i ara, Pepita Prat, respectant la voluntat del seu marit ha fet possible el retorn a Sant Just de la làpida romana.

Recordem que el parc central del barri de Mas Lluí porta el nom de Iulia Quieta, la que sens dubte és la primera nena santjustenca documentada.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: