L’AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN ADOPTA LA DECLARACIÓ UNIVERSAL SOBRE ELS ARXIUS (DUA)

Declaracio Universal sobre els ArxiusEl Consell Internacional d’Arxius (ICA) va aprobar l’any 2010 la DUA, redactada amb la participación activa de l’Associació d’Arxivers- Gestors de Documents de Catalunya (AAC). L’any 2011 a Paris, la UNESCO l’adopta com a seva i encoratja a tots els estats membres a tenir en compte els seus principis.

La Declaració Universal sobre els Arxius, reconeix el paper i el carácter dels arxius com a fidels testimonis de les activitats administratives, culturals i intel·lectuals, la missió de servir com réflex de l’evolució de les societats, i el deure que tenen en democracia de ser elements claus en la transperència administrativa i en la rendició de comptesaixí com en la preservació de la memoria social col·lectiva i la investigación histórica.

A Catalunya hem estat pioners a tota Europa i a nivell internacional en l’adopció de la Declaració Universal sobre els Arxius: la Diputació de Girona  l’adoptà el dia 18 de juny de 2013 i el Parlament de Catalunya ho féu el 17 de juliol del mateix any. A continuació van fer-ho els ajuntament de Cadaqués, Camprodon i Roses, i el 29 de setembre era adoptada per la Diputació de Barcelona.

Durant el 2014 han adoptat la DUA entra d’altres l’Ajuntament Banyoles, el Consell Comarcal de la RibCompactes de l'Arxiu de Sant Just.era d’Ebre i Cambrils. Al llistat caldrà afegir l’Ajuntament de Sant Just Desvern doncs el passat 24 d’abril  va aprobar per unanimitat de tots els grups municipals, l’adopció institucional de la Declaració Universal sobre els Arxius, fet que suposa el  treballar per l’adopció i aplicació de les polítiques corresponents en materia d’arxiu, així co
m vetllar per la dotació dels recursos adequats per a la gestió de la documentació. Aquestes mesures a prendre tambñé impliquen promoure l’ús dels arxius i asegurar un accés universal a la documentació, sempre dins els marcs legals pertinents a les lleis de protección de dades i drets personals.
Així doncs Sant Just s’adhereix a les diverses ciutats catalanes que ja han adoptat la DUA. El missatge que aquesta transmet és sens dubte clarificador sobre el paper que juguen i han de jugar els arxius, els arxivers i els gestors documentals dins la societat on vivim, i és un bon conjunt d’arguments per seguir promovent de manera activa l’activitat professional que des dels arxius es dur a terme.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: