CARRERS DE SANT JUST DESVERN

Jordi Cortès canviant la placa de l'actual Rambla

Jordi Cortès canviant la placa de l’actual Rambla

Entre els moviments locals que van sorgir a Catalunya, després de la defunció del dictador Franco, es va caracteritzar per la seva càrrega simbòlica, el de la sol•licitud per part del veïnatge i dels propis consistoris, de canviar tot el nomenclàtor dels vials i espais públics que formaven part de la simbologia del règim, que al llarg de 36 anys va “adornar” els carrers de tot Catalunya.
La major part del canvis de nom dels carrers i places van iniciar-se a partir de les primeres eleccions locals democràtiques (3 d’abril del 1979), ja que els ajuntaments obtingueren la facultat de gestionar el nomenclàtor del municipi (Reial Decret 1710/1979).
En el nostre poble, amb el Sr. Antoni Malaret recentment escollit alcalde i amb les formacions polítiques representant la diversitat local, es convocà un ple el dia 30 de maig del 1979 en el qual entre altres punts es proposaven els canvis de nom en els carrers següents:
c.18 de Julio per c. Ateneu, av José Antonio per c. Bonavista, av. del Generalísimo Franco per rbla. Sant Just, c. Blanco per c. del Mercat. La proposta fou aprovada a excepció de la del c. Blanco per oposició del FNC per motiu d’ordre formal; en el debat que va haver abans de les votacions, es proposà el canvi de nom del carrer Miquel Reverter, però al no formar part de l’ordre del dia , no es va tenir en consideració.
El mes següent del anterior ple se’n convocà un altre, el 27 de juny, en el qual a part de tractar dels carrers Blanco i Miquel Reverte, s’inclogueren el c. 14 de diciembre del 1966 ( dia que es va fer el referèndum per acceptar el règim) per c. Batista i Roca i la Pl. Calvo Sotelo per Pl. del Parador. S’aprovaren totes les propostes a excepció del C. Miquel Reverter que mantingué el nom.
Avui dia s’està investigant, en l’àmbit local, la realitat de les possibles motivacions que es van tenir al proposar el canvi del nom d’en Miquel Reverter i darrerament també d’en Carles Mercader, semblant que aquesta realitat no justifica els canvi de nom d’aquests carrers.
Hem de que tenir molta cura de no ser superficials al determinar o no els desmèrits dels personatges històrics, ja que ens trobem en perill d’incórrer amb injustícies que poden enfosquir la memòria dels absents i ferir els descendents, aigualint la tasca en la qual estem implicats que en definitiva és la de rescabalar l’ordre del nomenclàtor dels nostres carrers i places.

Josep Tres

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: