SANT JUST RECORDA ELS 75 ANYS DE L’ENTRADA DE LES TROPES FRANQUISTES AL MUNICIPI

FOTOGRAFIA: LLUÍS RAMBAN

FOTOGRAFIA: LLUÍS RAMBAN

Francesc Riera, del Centre d’Estudis, va guiar a les persones que hi van assistir i va explicar com es va fer el replegament de les tropes republicanes i com va ser l’entrada de les primeres unitats franquistes a Sant Just. De fet, Francesc Riera va parlar fins i tot de retirada.

Segons Riera, l’objectiu era Sant Pere Màrtir, un dels punts estratègics per controlar Barcelona, que es volia encerclar. Tot i que el Llobregat havia de ser un dels punts de resistència important, les tropes van avançar més de pressa del previst. Durant tot el dia 25, però, la gent ja es va anar trobant membres de tropes, es van robar algunes gallines i altres fets que indicaven que ja arribaven.

Per saber ben bé què va passar ara fa 75 anys, la clau continuen sent els testimonis. Francesc Riera va explicar, però, que n’hi ha pocs. Pel que fa als testimonis, per exemple, Carolina Romeu, d’Esplugues, filla d’un dels guardes de la caseta d’aigua, encara és viva. En aquell moment tenia 5 o 6 anys i parla de morts. Francesc Riera afegeix també que s’han trobat indicis que el combat va ser dur.

FOTOGRAFIA: LLUÍS RAMBAN

FOTOGRAFIA: LLUÍS RAMBAN

FOTOGRAFIA: LLUÍS RAMBAN

FOTOGRAFIA: LLUÍS RAMBAN

Riera també va destacar que després de Sant Pere Màrtir un dels punts més importants va ser el pont d’Esplugues, que va qualificar que va ser un lloc de “resistència heroica”.

El Far del Llobregat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: