RECORDANT JORDI FIGUERAS I PIÑOL

Foto de Gustavo Vizoso feta el 25/02/1997 i publicada a la portada de la La Vall de Verç, núm 195

Foto de Gustavo Vizoso feta el 25/02/1997 i publicada a la portada de la La Vall de Verç, núm 195

Just fa quatre mesos, el PSC Sant Just, partit on ha militat fins ara, reconeixia el compromís polític i social d’en Jordi Figueras i Piñol. El vam homenatjar amb “La Rosa d’Or” en el Dia del Militant que celebràvem el passat mes de juliol. En Jordi  va ser regidor actiu dels Equips de Govern dels mandats compresos entre els anys 1979 i 1995. Ara, des de la meva responsabilitat de Tinent d’alcalde a l’Ajuntament, em refermo a dir  que la seva acció política de Govern ha deixat petjada a l’Administració i al territori. En Jordi va morir dimecres passat i la família, amistats i persones amb qui ha compartit coneixement, força,  vitalitat, positivitat i bon humor, vam dir-li adéu amb un emotiu acte a la parròquia.

Crec que avui també és un bon moment per  compartir amb les persones que llegeixen aquest blog, l’escrit que descriu bona part del compromís d’en  Jordi Figueras i Piñol amb Sant Just Desvern. És el que ens va donar peu a introduir la presentació del premi al qual m’he referit.

“El nostre premiat va néixer a Sant Just Desvern el 24 de novembre de 1944, a la plaça dels Estudis Vells núm. 1.

Va estudiar a les Escoles Parroquials Núria, i va participar de la vida del poble, féu de patge Reial a la Cavalcada de Reis Mags en diverses ocasions, fou Bastoner, i inclús fou cantaire a l’Església amb Mn. Antonino Tenes. Va Fundar el Club d’Handbol Sant Just (en fou jugador, i en aquesta etapa va ser quan en un dels partits, li van trencar el nas); també de ben jove va entrar a l’Ateneu de Sant Just fou el 9 de juny 1959, amb el núm. de soci 1068, posteriorment ingressà al seu estimat Cor Lo Pom de Flors (el quinze de febrer de 1962), i al 65 li tocà anar a fer la mili.

 Es va casar el Sant Jordi de 1970 i formà la seva pròpia família a Sant Just. La parella va tenir dos fills. En l’àmbit laboral, va realitzar estudis de peritatge Mercantil, va treballar al ram de la construcció com a guixaire i com a tècnic administratiu d’una empresa dedicada a la construcció d’obres públiques.

 Sempre va estar implicat en causes socials. A l’Associació de Veïns de Sant Just on va entrar en el moment de la seva constitució, l’any 1977, com a Tresorer; i es va començar a implicar en el moviment Socialista dins del PSC Congrés. Ell tenia fe en aquell moviment polític que cercava aportar igualtat i respecte entre els catalans; eren moments d’una democràcia incipient que en molts moments semblava trontollar. I aquell partit polític que tot just sorgia, representava els valors socials i catalans que ell defensava.

 L’any 1979 es presenta a les primeres eleccions democràtiques, fou en Jaume Piquet qui el va convèncer per a que s’hi presentés. I així va acabar essent el primer cap de llista pel PSC de Sant Just Desvern en les que foren les primeres eleccions municipals lliures d’aquest país. En aquella ocasió el van acompanyar en Ferran Domènech, en Josep Lluís Solé, en Joan Malagarriga, la Cati Carreras, en Bernardo Almendros i en Jaume Piquet. Ho varen intentar però tot i que juntament amb el PSUC hagueren pogut governar, es van quedar a l’oposició.

 Als anys 80 va estar més involucrat encara al PSC del Baix Llobregat, a la seu que hi havia aleshores a prop de la Màquina de Tren de Cornellà..Allà va compartir moltes hores amb els companys que després d’uns anys passarien a ser Alcaldes i dirigents del PSC, eren uns joves com el futur President José Montilla, el futur Senador José Zaragoza, futur Ministre de Treball i Immigració Celestino Corbacho o el que seria Alcalde de Cornellà l’Antonio Balmón, amb ells va compartir llargues hores de feina per arrencar el PSC del Baix Llobregat; del que fa ben poc, el 2009 se’n van celebrar 30 anys. Mentrestant a Barcelona coincidia amb en Josep Sala i Raimon Obiols, així com en Jordi Solé Tura entre d’altres. Eren anys de molta feina interna de partit on els companys de partit feien pinya.

 L’any 1981 com molts altres demòcrates va viure amb angoixa el cop d’estat de Tejero, pregant per a que el seny prevalgués i la democràcia es consolidés. La feina el va fer viatjar cap a l’Irak i allà hi va fer diverses estades compaginant la família i els càrrecs que deixava al seu poble.

 Passat l’ensurt es va presentar de nou a les eleccions, a les llistes del PSC, però aquest cop les llistes les va presidir en Lluís Segura, era l’any 1983. Començava pel PSC de Sant Just el camí que avui encara dura d’encapçalar l’Ajuntament del municipi, en coalició amb Iniciativa i Esquerra.

 Ell seguia militant amb constància i persistència tant en el moviment polític com en el sindicalista a l’UGT, tal i com feien en aquella època molts companys i companyes de partit.

 L’any 1987 va repetir de nou a les llistes del PSC per tal de vetllar pel municipi des de l’Ajuntament.

 La darrera etapa fou des de l’any 1991 al 1995 on fou en Ramon López qui va encapçalar les llistes i ser-ne el posterior Alcalde.

 Durant tots aquests anys a l’Ajuntament va ser Primer Tinent d’Alcalde, i Regidor de Governació, d’Esports, Hisenda, i Urbanisme. Les preocupacions i les reunions li absorbien el temps, en aquelles èpoques les reunions i els plens podien acabar tranquil·lament a les tres de la matinada, i quan a l’endemà s’ha d’anar a treballar, costava una mica seguir el ritme.

 I va coincidir amb molts companys de govern i d’oposició amb qui orgullós pot manifestar que hi manté una relació cordial. Tots podrien segur explicar-nos alguna anècdota que ens faria somriure a tots plegats, el seu humor ha estat sempre un toc característic. Així com la sinceritat, i cordialitat sempre diu que ha procurat no ofendre mai ningú i tot i les picabaralles polítiques amb l’oposició sempre trobaven un moment després per la distensió i aparcaven aquelles discrepàncies per un altre debat polític.

 Ha participat en nombroses actuacions municipals, i potser una de les que més l’ha marcat fou la construcció de la primera piscina municipal del poble.

 Mentre feia de Regidor ho compaginava amb la feina, que mai va deixar i finalment la seva trajectòria professional el va portar a l’Organisme Autònom de Gestió Tributària de Sant just Desvern, on en va acabar essent el Cap de l’Oficina.

 Quan va acabar la seva etapa a l’Ajuntament el van encoratjar a tirar endavant un nou repte, presidir l’Ateneu; i dit i fet de l’any 1997 al 2002 el va presidir i defensar per allà on anava.

En Jordi Figueras, amb els seus amics i companys del Cor lo Pom de Flors. Fotografia: Lluís Ramban.
En Jordi Figueras, amb els seus amics i companys del Cor lo Pom de Flors. Fotografia: Lluís Ramban.

Durant uns anys també cantà l’Orfeó de Sant Just, a la Macrocoral del Baix Llobregat, i alguna altra coral a la que li va portar la Federació de Cors de Clavé. El Cor lo Pom de Flors formava part de la federació i ell va incorporar-se a la junta de la Federació de Cors de Clavé, un moviment que representa el conjunt de societats corals fundades per Josep Anselm Clavé durant el segle XIX per tal d’elevar la cultura dels obrers mitjançant la música i el cant. N’ha sigut secretari i tresorer. També va participar durant un temps al Moviment Coral Català, però la feina s’acumulava i les hores del dia no donaven per tot.

 Però no va deixar les seves responsabilitats al poble i va passar a presidir el Seu Cor Lo Pom de Flors durant els anys 2007 fins aquest 2013. L’any passat va rebre la medalla d’or de la Federació de Cors de Clavé per la seva trajectòria de feina i col•laboració amb l’entitat.

 El seu poble no només li ocupa espai al cor sinó que també a les prestatgeries, doncs hi tenen totes les Vall de Verç i els Butlletins editats així com les Miscel•lànies del Centre d’Estudis Santjustencs,… té el seu propi arxiu Santjustenc…”

El més sentit condol a la família, a la qual encoratjo a tenir present sempre la força i el compromís del marit, del pare, de l’avi, del company i de l’amic.

Gina Pol i Borràs

1a.TINENT D’ALCALDE DE L’AJUNTAMENT DE SANT JUST DESVERN

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: