SIS ANYS DE JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI

El grup de persones que es va reunir per  descobrir la història de Can GinestarDes de fa 6 anys Sant Just Desvern participa a les Jornades Europees de Patrimoni, un cap de setmana que es dedica anualment a acostar el patrimoni a la població. El Centre d’Estudis Santjustencs i l’Arxiu Municipal organitzen aquesta iniciativa europea al nostre municipi.

Divendres 27 Coral Torra ens va destapar la història que hi ha amagada darrera les ones de la façana de Can Ginestar i va descobrir-nos amb 4 pinzellades la família Duran i dels seus successors la família Tudó, els antecedents dels Modolell.

Dins del CIM després de la intervenció de la Coral Torra

Un grup de prop de 40 persones va acudir a les 7 de la tarda a la plaça dels Estudis Vells, emplaçament del primer Can Ginestar de Sant Just Desvern. I tots junts, guiats per la Coral, membre del Centre d’Estudis i autora d’un article a la darrera Miscel·lània sobre la història i els canvis de propietat, ens vam encaminar fins a Can Ginestar, lloc on va dur a terme el gruix de la seva exposició des de davant de la façana principal i des de l’interior del CIM on va projectar diverses imatges.

Aquesta xerrada es va fer dins del marc de l’exposició que va ser possible gràcies a les fotografies que Coral Torra va aconseguir a través de Joan Modolell, familiar dels últims propietaris de la casa que finalment i pel goig de la majoria dels assistents va intervenir. Amb la seva participació vam reviure diverses anècdotes que ell recordava i com era la masia als anys setanta, just abans que passés a formar part del patrimoni públic i es convertís en casa de cultura.

L’endemà dissabte 28 el regidor de Cultura i Patrimoni Sergi Segui i el soci del Centre d’Estudis Santjustencs Pere Aceitón van actuar com a mestres de cerimònies i van conduir la vintena llarga de participants a l’itinerari que sortia de can Ginestar. Aquesta segona jornada, anava destinada a completar el coneixement de les masies de la vall, un projecte que es du a terme des de fa 3 anys i on ja s’han visitat dins de les Jornades Europees de Patrimoni: Can Baro, Can Carbonell, Can Padrosa i Can Vilar. Aquesta vegada va ser el torn de Can Mèlich i Can Coscoll.

A la masia de can Melich Andrea Fité ens va fer un petit resum històric de la casa de la seva família i de com havia evolucionat al llarg dels segles. El caramelet del matí va ser quan va treure l’arxiu familiar i va mostrar documentació del segle XVII en perfecte estat de conservació, un fusell de la Guerra Carlina i un bala d’antitanc que el 25 de gener de 1939 que havia quedat incrustada a la façana de la masia.

A la era de Can CoscollEls dibuixos de Can CoscollDeixant can Mèlich a les nostres esquenes vam dirigir-nos a Can Coscoll on el senyor Lavèrnia va rebre’ns a l’era de la masia i ens va explicar breument la distribució de la façana i els canvis que havia comportat la reforma modernista del 1905. Va mostrar-nos també dos dibuixos de la masia posterior i anterior a l’esmentada reforma.

Per acabar la visita Pere Aceitón va guiar el grup fins a una barraca de vinya dins de la finca i va explicar l’ús d’aquestes antigues construccions. Va ser una bona cloenda de la jornada dins d’ un cap de setmana on també cal sumar l’assistència d’una trentena de persones a l’homenatge realitzat al Memorial de Camposines de la Fatarella a 5 santjustencs que van perdre la vida a la Batalla de l’Ebre l’any 1938 ara fa 75 anys. Aquestes activitats organitzades pel Centre d’Estudis amb el suport municipal han mobilitzat prop d’un centenar de persones.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: