PART DE L’EPISTOLARI DE FÈLIX SALA ÉS LLIURAT A L’ARXIU

Part de la donació de Montserrat SalaL’Arxiu Municipal, té el mandat de preservar i custodiar els fons d’arxiu que tinguin un interès històric per a la població. Per aquest motiu tothom que ho desitgi pot lliurar documents referents a Sant Just Desvern que ens ajudin a reconstruir la seva evolució al llarg dels segles.

Ens plau poder-vos fer saber que el dijous 20 de juny la veïna Montserrat Sala va realitzar la donació d’un conjunt de cartes del seu pare. Una aportació que ha tingut lloc arran de la cooperació esplèndida que la Montserrat dóna al projecte “El cost humà de la Guerra Civil a Sant Just Desvern” una investigació que lidera el Centre d’Estudis Santjustencs amb el suport i assessorament de l’Arxiu Municipal.

La col·lecció lliurada consisteix en uns cinquantena de cartes que en Félix Sala va rebre durant el servei militar.  S’hi han localitzat 13 remitents diferents, alguns de santjustencs com els dos germans Malaret, Pere Culla, Joaquim Company, Romeu Fusté, Jaume Planells …  La col·lecció epistolar serveix per veure com mantenien el contacte durant els 3 anys que durava aleshores la mili  i de quina manera seguien informats de les novetats del poble.

La documentació té un interès especial per la seva cronologia doncs estan escrites en plena postguerra, entre el maig del 1939 i l’any 1943. Les cartes serveixen per conèixer detalls de la vida a la població totalment desconegudes, permeten copsar perfectament el clima que va crear-se i de quina manera les noves autoritats van obligar a emprar en aquestes cartes l’idioma castellà:

03/05/1939.-  “ …La vida del pueblo sigue normal. Ahora tenemos la satisfacción que cada dia van llegando xicos que se allavan en campos de concentraciones…”

30/06/1939.-  “No vamos a excursion porqué no hay por ahora abierto la SEAS però creo que pronto estará abierta”   “ Bueno nuestra tienda del Grupo Excursionista la Falange nos la han pedido prestada, para un campamiento que tenían que hacer. No se cuando la devolveran

23/05/1939.-   “ Sabràs que […] está muy enfadada contigo, porqué has escrito más linias a mi que a ella”

Des d’aquí volem agrair a Montserrat Sala que ens ho hagi fet arribar i animar-vos a consultar aquests bocins de la història local, veureu que hi ha veritables històries amagades.

3 Responses to PART DE L’EPISTOLARI DE FÈLIX SALA ÉS LLIURAT A L’ARXIU

 1. quimzango says:

  Molt bonic!! Una “gran petita part” de la nostra història més propera i una bona iniciativa per tenir la possibilitat de reconstruir-la.

 2. Joaquim Carbonell Calders says:

  Felicito la Montserrat Sala per aquesta donació a l’Arxiu Històric de Sant Just. Un gest que cal agrair-li i que farà possible que els historiadors i cronistes del nostre poble tinguin al seu abast un material testimonial d’un període encara prou fosc de la vida quotidiana de la gent de Sant Just.

 3. Palmira Badell says:

  Jo també vull felicitar la Montserrat pel gest de confiança que demostra a l’Arxiu. Sóc nascuda l’any 44 i en els meus records d’infantesa tinc aquell castellà que gastaven la nostra gent gran.
  Amb aquestes quatre ratlles, m’ha semblat sentir el Fèlix, pare d’una bona amiga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: