25a REUNIÓ ORDINÀRIA DE LA CENTRAL DE SERVEIS TÈCNICS DE LA XARXA D’ARXIUS MUNICIPALS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Aquest dijous 6 de juny a l’equipament de la Plaça de la Pau ha tingut lloc la 25a reunió ordinària de la Central de Serveis Tècnics de la Xarxa d’Arxius Municipals, adscrita a l’Oficina de Patrimoni Cultural, de la Delegació de Cultura de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona.

Anna Torrella (Regidora de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals de l’Ajuntament) i Aurèlia Cabot Mota Cap de l’Oficina de Patrimoni Cultura han donat la benvinguda als assistents i han presentat els projectes que es duen a terme des de les seves institucions. A continuació Jaume Zamora i Pere Pastallé han presentat i lliurat la memòria d’activitats de l’any 2012, fent remarca especial en els gairebé 100.000 serveis que s’han donat des dels arxius municipals que integren la xarxa, així com el número d’actes de plens digitalitzades i penjades a la xarxa, i les restauracions de documents realitzades amb el suport de la Diputació. Seguidament s’ha presentat el projecte d’activitats per aquest 2013 fent especial incís en els equips de treball que estan funcionant i enllestint el gestor d’imatges, el qual s’ha mostrat als assistents a partir de la web de l’Arxiu de Sabadell on ja es pot consultar una mostra de les possibilitats que pot oferir aquest nou programa pels arxius municipals de la xarxa.

A continuació Pere Galindo cap del Servei d’Informàtica de l’Ajuntament de Sant Just Desvern i Raimon Nualart responsable del Servei i Arxiu de l’Administració Oberta de Catalunya acompanyats per Jordi Amigó Arxiver municipal de Sant Just ha exposat l’experiència realitzada a l’Àrea de Serveis Generals, Economia i Sostenibilitat entre 2008 i 2012 que ha aconseguit substituir el suport paper per un suport digital estable i jurídicament vàlid amb conservació de signatures i fàcil accés a partir dels servei que presta la plataforma i-arxiu. Aquest tema ha despertat un interessant torn de paraules per part dels assistents sobre el funcionament de l’iarxiu, la manera que tenen els usuaris d’accedir a la documentació, el control per part de l’arxiu, sobre el gestor d’expedients creat per l’Ajuntament que fa possible la transferència de cada PIT (Paquet d’Informació de Transferència) a la plataforma i la compatibilitat entre ells, etc.

Finalment bona part dels assistents han assistit a una visita comentada a l’edifici Walden-7 que aquest 2013 fa 40 anys que va obtenir la llicència d’obres municipal que va permetre la seva construcció.

La reunió ha tingut lloc dins de la setmana la setmana internacional dels arxius, a partir de la celebració el proper diumenge dia 9 del dia internacional dels arxius que es celebra des de l’any 2008i coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.

El 10 de novembre de 2011, la UNESCO va adoptar, a la seva 36a Conferència General a Paris, la Declaració Universal sobre els Arxius. Aquest document és una expressió concisa de la importància dels arxius en la societat moderna. Remarca el paper fonamental que exerceixen en la transparència administrativa, la responsabilitat democràtica i la preservació de la memòria social col·lectiva. La Declaració defensa la gestió eficaç dels arxius com a una funció essencial que dóna suport a l’administració pública moderna, a les millors pràctiques en l’empresa privada i a un accés més fàcil a la informació per part dels ciutadans.

Anuncis

One Response to 25a REUNIÓ ORDINÀRIA DE LA CENTRAL DE SERVEIS TÈCNICS DE LA XARXA D’ARXIUS MUNICIPALS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: