UN INDULT PER UN EDIFICI DE LES ESCOLES NACIONALS

Fotografia Actual de Les Escoles Nacionals

Ja fa temps que des de l’Ajuntament s’informa del nou pla de modificació de l’entorn de l’Ateneu i del carrer de la Creu que compren l’edifici d’aquesta entitat, el de l’antiga Escola Montserrat (Abans Escoles de l’Ateneu) la torre i jardí de la família Costa i l’entramat de construccions de les antigues Escuelas Nacionales.

Quan vaig llegir a la Vall de Verç, Núm. 365 que Aviat s’enderrocaran les Escoles Nacionals del carrer de la Creu vaig pensar “serem capaços, pel bé del progrés, d’abatre tot un testimoni d’una època de la història del nostre poble?”
L’edifici, en el seu dia fou l’única escola pública de Sant Just, que substituí l’emprat fins llavors a la Plaça dels Estudis Vells.

Avui, encara en peu i gairebé sense haver sofert cap canvi estructural, fent cantonada entre els carrers de la Creu i de l’Ateneu hi ha una aula que s’alça valenta com a prova del complex inaugurat el 30 d’agost de 1925. Hi podeu veure les sanefes que decoren les façanes, els forjats que imiten robustes columnes, la porta d’entrada i les finestres laterals que il·luminaven l’interior. Allí dins, molta mainada del poble hi va començar a aprendre les beceroles. Era la seva escola.
Edifici de Les Escoles NacionalsL’octubre de 2012 a la Vall de Verç i posteriorment en carta adreçada al Sr. Alcalde vaig demanar públicament un indult per aquesta venerable peça de l’arqueologia arquitectònica santjustenca i llegat del nostre passat cultural. Si des de la Casa dela Vila, s’han pogut aturat enderrocs d’edificis particulars amb una certa singularitat històrica o artística, caldria que ara es mantingues per la història una edificació feta per a l’educació i la formació dels infants del poble.

La meva carta va rebre la contesta del Sr. Josep Maria Lucchetti cap de l’Àrea de Política Territorial, Habitatge i Medi Ambient, i voldria matisar que en cap moment demano la conservació de tot el conjunt sinó només de l’aula edificada a la cantonada dels carrers Creu i Ateneu que no ha acollit mai les classes de català ni de l’Escola d’Adults, en cap cas demano la conservació de la resta d’edificacions. La meva consideració de respectar la construcció comença i s’acaba a la part que com he dit fa cantonada dels dos carrers descrits. La resta no hi veig cap valor arquitectònic.

Em pregunto si l’objectiu d’obtenir “un gran espai públic verd que espongés la zona” cal en una part de Sant Just gens densificat. Mireu l’entorn, cases d’una certa alçada només al cantó muntanya del carrer de la Creu, la resta, majoritariament cases unifamiliars! També penso que la no inclusió “al Catàleg de protecció del Patrimoni Local” sigui motiu suficient per abatre’l doncs aquest catàleg va elaborar-se fa més de 25 anys i l’Ajuntament el pot incloure en qualsevol moment. Aquest argument no sustenta la seva desaparició.

Espero que l’Ajuntament reconsideri la seva decisió i que el testimoni d’una part d’aquell edifici bastit per ser un centre educatiu resti dret per l’admiració de les futures generacions de santjustenques i santjustencs.

Joaquim Carbonell Calders

Anuncis

6 Responses to UN INDULT PER UN EDIFICI DE LES ESCOLES NACIONALS

 1. manurr says:

  Anims Joaquim!!!

  NO ESTÀS SOL !!!!

  Tot i que desprès de les 2 entrevistes fetes des de l’humil secció “Història de Sant Just” amb Joaquim Carbonell, partidari de que l’edifici o un a part de l’edifici de els Escoles Nacionals és mantingui coma record històric i amb en Sergi Seguí, regidor de cultura i Jordi Amigó, arxiver Municipal, que pensen que l’edifici no et cap valor històric i que no cal preservar-lo…

  …. ARA BÉ HEM ACONSEGUIT QUE ENS DEIXIN ESCRIURE SOBRE TOT AIXÒ A LA VALL DE VERÇ….

  … I QUE EN FACIN UNA ENQUESTA !!!!!

  …. FINS SEMPRE ESCOLES NACIONALS ?¿?¿?

  ….seguirem lluitant !!!!

  DEMÀ 27-05-13 A LES 17.20 ENTREVISTA AMB L’ALCALDE … A VEURE QUE ENS COMENTA …

  http://www.historiadesantjustdesvern.tk

  http://www.radiodesvern.com

  • Sergi Seguí, Regidor de Cultura i Patrimoni i de Participació i Xarxes Socials says:

   De fet, m’agradaria fer un petit matís al comentari d’en Manel. Quan en Jordi Amigó i jo mateix varem ser a la secció del programa de La Penya del Morro no varem afirmar que l’edifici de les Escoles Nacionals no tingués cap valor històric sinó que no es va incloure al catàleg de patrimoni perquè quan es va realitzar no se li va trobar cap característica específica, ni arquitectònica ni històrica. Però sí que varem admetre que l’edifici tenia, indubtablement, un caràcter sentimental per a molta gent de poble. Però que, malauradament, quan s’han de seleccionar coses cal marcar un límit.

   És que dit d’aquesta manera semblen unes màquines insensibles… i em sap greu.

   Però vaja, que quan calgui en tornem a parlar un altre cop, si cal. Que això de la ràdio sempre fa curt!

   Sergi Seguí

 2. Juli Ochoa, veí de Sant Just says:

  Potser no tingui els valors arquitectònics ni monumentals que li caldrien per tal de poder-se salvar, no ho discuteixo. Tampoc conec ben bé com serà exactament allò que es vol que ocupi el seu lloc. Però després d’una seixantena d’anys veient aquesta cantonada sempre igual, m’he arribat a acostumar a la seva imatge, i ja forma part del que jo entenc com a paisatge urbà característic del meu poble.

 3. Felça Mitjans Julià says:

  Feliça Mitjans Julià

  Estic completament d’acord amb els plantejaments del Joaquim. Personalment no entendria que es volgués conservar tos els edificis però sí aquest de la cantonada Creu/Ateneu. Fóra una llàstima que s’enderroqués, són molts els records i sentiments que moltes persones hem acumulat al llarg dels anys i, malgrat que es qüestioni el seu valor arquitectònic, crec que s’hauria de preservar.

 4. Josep Maria Navinés Pujol says:

  Jo també estic d’acord en conservar l’edifici del carrer de la Creu cantonada al carrer de l’Ateneu, doncs crec que te la suficient personalitat arquitectonica i sentimental per sobreviure a la destrucció a que està projectada. Son moltes les generacions que hi hem passat durant la nostra formació i creiem que mereix un respecte i que sigui indultat.

 5. Francesc Obiols says:

  L’edifici de l’escola del carrer de la Creu/Ateneu crec que s’hauria de conservar. Allà, en el seu moment, van fer l’aprenentatge bona part dels nenes de Sant Just, per tant és un símbol pel poble.

  D’altra banda forma part del paisatge quotidià .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: