UNA PROPOSTA PER AQUEST SANT JORDI: “LA GUERRA AÈRIA A CATALUNYA 1936-1939”

Portada del LlibreLa Guerra Aèria a Catalunya 1936-1939 dels historiadors David Íñiguez i David Gesalí, el primer d’ells veí santjustenc d’adopció. Organitzat pel Centre d’Estudis Santjustencs i Desvern Accions, l’acte va acollir una cinquantena d’assistents interessats en escoltar el com i el perquè de l’obra, la primera d’aquesta temàtica publicada al país.

Amb l’històric banc de l’ajuntament republicà com a escenari i marc de la xerrada, els autors i l’editor Rafael Català vam presentar algunes particularitats del llibre, que compila diversos àmbits vinculats amb la guerra aèria viscuda al país, des dels bombardeigs contra les poblacions i la seva defensa, els fronts i l’indústria de guerra, les iniciatives individuals i col·lectives, l’esforç humà, etcètera. Sovint amb nombroses aportacions inèdites, episodis i històries anònimes recuperades de l’oblit, a més d’imatges aèries de pobles i ciutats que es publiquen per primera vegada.

L’obra, que ha estat molt ben acollida per la premsa escrita i d’altres mitjans, adquireix també un caràcter reinvindicatiu atès que recupera i mostra històries que evidencien com una majoria de la societat va plantar cara a l’amenaça de la guerra i va maldar per evitar la seva fi. Al mateix temps, pretèn qüestionar alguns tòpics i mites a l’entorn dels bombardeigs i la construcció de refugis.

Presentació a les Golfes de Can ginestarSense abandonar el rigor acadèmic hem procurat crear una obra que és una crònica visual complementada amb petites històries personals i relats de la guerra a Catalunya vinculats amb l’aviació. En aquest context, el llibre també és un reconeixement a aquells qui van lluitar per la democràcia amb el cel com a escenari, la majoria, oblidats per la història del seu país i que, per responsabilitat, van perdre la vida o la juventut. L’acte va intentar ser una xerrada amena i entenedora allunyada d’explicacions detallades i descripcions exhaustives dels capítols del llibre. Almenys, aquesta fou la voluntat dels seus autors…

David Gesalí/David Íñiguez

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: