EL RIFENYO FA CINC ANYS I HO CELEBRA AMB ALTRES BESTIES DE FOC DEL BAIX LLOBREGAT

El rifenyoEnguany el Nostre Drac celebra el seu cinquè Aniversari. Aquest és un motiu més que suficientper celebrar-ho a la Casa de Cultura, omplint d’un foc fix el Celler. El foc ha estat i és encara a totes les cultures símbol de vida.

Per aquest motiu el Celler es va convertir ahir 18 d’abril en un correfoc estàtic.
El foc ha format part de la nostra història i de la nostra Cultura des del mateix moment de la seva formació. Els primers indicis escrits d’un correfoc els trobem ja al segle XIV, quan l’ús de pólvora es feia servir per acompanyar les cercaviles i processons festives del Corpus i la  Pentecosta. En la representació de la lluita del bé contra el mal mules, dracs i bèsties de tot tipus s’enfronten a l’espasa de Sant Miquel Arcàngel.

La Federació del Bestiari del Baix Llobregat, fundada l’any 1993, sota el nom de Coordinadora, té com a objectiu donar a conèixer una de les tradicions d’arreu de Catalunya, el Bestiari de Foc, espectacle que ha anat guanyant seguidors al llarg d’aquests darrers 20 anys i que ha donat fruït a la creació de noves figures, com el nostre drac, el Rifenyo.

Diverses són les especulacions que hi ha respecte al renom (rifenyos) que els santjustencs rebem, la primera vegada que jo ho vaig sentir (jo sóc nou vingut) va ser el dia que la colla del Drac de Sant Just va fer la tria dels guanyadors del concurs “Aquest serà el Drac de Sant Just”, era l’últim pas d’un concurs engegat per l’entitat  amb l’objectiu  de fer participar a la ciutadania en la creació de la nostra bèstia. Es van rebre multitud de propostes tan per el disseny com per el nom i  recordo que el jurat no va tenir cap dubte en escollir el nom de Rifenyo com el guanyador. Algú em va explicar que així anomenaven els “Cargolins” (Espluguencs) en un to burlesc al nois de Sant Just que es van amagar i no van voler anar a la guerra del Rif…

Però la veritat es que no en sabem res més,  es per això us que convidem amb aquesta entrada a fer-nos saber la vostra versió.

EL DRAC DE SANT JUST

FOTO: Lluís Ramban

Anuncis

One Response to EL RIFENYO FA CINC ANYS I HO CELEBRA AMB ALTRES BESTIES DE FOC DEL BAIX LLOBREGAT

 1. Arxiu Municipal de Sant Just Desvern says:

  L’any 1995 l’arxiu va realitzar un petit sondeig entre alguns veïns i veïnes que tenien ja una edat per aclarir l’origen del motiu rifenyos (Sant Just) i del motiu cargolins (Esplugues). Dels testimonis recollits vam convenir que eren renoms que havien nascut entorn de 1915-17, coincidint amb la 1ª Guerra Europea, guerres d’Àfrica al protectorat espanyol, i la competència entre els autobusos d’Esplugues (de color vermell) i els autos de Sant Just (de color groc).

  Eren uns temps on el futbol es començava a obrir camí als dos pobles i les rivalitats sovint no es quedaven al camp i finalitzaven al torrent on la canalla anava a cops de roc entre una banda i l’altra. El renom de cargolins sembla clar que el van donar els santjustencs atenent que a Esplugues hi havia moltes explanades i camps de pèsols que cridaven molt al cargolí. Per la Festa Major de Sant Mateu era costum de fer-los amb samfaines, o bé una olla de cargolins en sortir de missa.

  La rivalitat entre pobles va fer famosa la següent frase “Els d’Esplugues cacen erugues i els de Sant Just les mengen de gust” motius i frases feien augmentar les ocasions per acabar dirimint les diferències a cops de pedra, i un dels llocs clàssics eren les rodalies de la fàbrica de can Sauret o bé al pont d’Esplugues situat a la carretera, a tots dos llocs el torrent marcava la frontera del terme municipal. Els motius de cargolins i rifenyos van ser ven presents durant la dècada dels anys vint i la dels anys trenta, amb la postguerra aquestes denominacions van anar caient en l’oblit i es van deixar d’anar emprant.

  No voldria defugir el motiu d’aquestes notes, que no es altre que respondre la pregunta: Quina era la raó per la qual els veïns i veïnes de Sant Just Desvern eren anomenats rifenyos. Potser la clan me la van proporcionar el Dr. Riera i el Sr. Vilardell quan van explicar-me que els santjustencs eren “molt morenots, molt farrenyos” sembla que els seus pares els hi deien que el típic santjustenc era “Tot farrenyo i morenot” segons ells els santjustencs d’aquell temps tenien un físic i una tipologia especial. D’altres versions afirmen que es degut a un grup de veïns que desprès de participar a la guerra del Rif havien anat a viure al carrer del Raval de Sant Just. Una tercera explicació, també relacionada amb el Rif, ens diu que quan van demanar soldats per anar a la guerra del Marroc i sembla que ningú de Sant Just hi va voler anar de voluntari a l’Africa motiu pel qual els anomenaven rifenyos, una mica com sinònim de dolents, de col·laboracionistes dels nadius del Rif es a dir: dels rifenyos.

  Arxiu Municipal de Sant Just Desvern.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: