LA NECESSITAT DE LA RECONSTRUCCIÓ HISTÒRICA

Jordi Basco, membre de Colla de Geganters, del Drac Rifenyo i de l’ANC de Sant Just Desvern, s’ha incorporat aquest any a l’associació cultural de reconstrucció històrica “Miquelets de Catalunya” (http://www.miquelets.cat). En aquestes notes ell mateix ens explica com funciona un d’aquests grups que des de fa uns anys difonen la història arreu i quins motius l’han portat a prendre aquesta decisió.

 

Jordi Basco en la reconstrucció històricaLa història és per mi una passió que m’ha portat a llegir des de fa molts anys novel·les i assaig de tema històric.  La necessitem per entendre el món on vivim, i també per saber cap a on hem d’anar. El nostre futur passa per la reivindicació del nostre passat. El que més caldria seria la devolució de les constitucions catalanes arrabassades per Castella mitjançant el decret de Nova Planta després de l’11 de setembre de 1714.

Per tots aquests motius fa un any vaig decidir donar un pas més i implicar-me en una de les entitats que fan reconstrucció històrica d’aquest període al nostre país. Jo ja coneixia  “Miquelets de Catalunya” pel seu homenatge solemne al Fossar de les Moreres cada 11 de setembre.

Aquesta és una associació cultural que té com a objectiu recordar, fer reviure i honorar els milicians i soldats que des de 1702 fins al 18 de setembre de 1714 (també per extensió, tots els resistents fins al s.XXI) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.

 

 Els Miquelets recreen dues unitats militars catalanes de principi del s.XVIII que van lluitar a la Guerra de Successió a la corona d’Espanya (considerada la primera guerra mundial, amb escenaris bèl·lics a tres continents http://www.guerradesuccessio.cat):el regiment de la Diputació (al qual jo pertanyo) i el regiment Vilà i Ferrer.

 El regiment de la Diputació del General, o de la Generalitat de Catalunya es creà el 1705, sent el regiment regular que tenia tropes a més llocs del territori. En produir-se l’abandó austriacista fou l’únic regiment, juntament amb el de la Ciutat, que mantingué enquadrades tropes: una companyia a Cardona, quatre a Castellciutat, i tres a Barcelona amb menys de 200 soldats.

El 23 de setembre, Moragues rendeix Castellciutat, els 140 soldats del regiments són autoritzats a incorporar-se a Barcelona, tanmateix els militars espanyols dificulten els pactes i solament arriben a Barcelona els oficials amb menys de 80 soldats. A finals de juliol de 1714, en la reestructuració de comandaments de les forces de Barcelona, Sans Miquel i de Monrodon, que havia exercit com a governador de Montjuïc, va ascendir a general de batalla, però el 10 d’agost va resultar ferit en un bombardeig del Portal Nou.

Les forces del regiment estaven guarnint el baluard de Santa Clara la nit del 13 al 14 d’agost quan Berwick llançà l’atac. El regiment va aguantar l’embestida borbònica durant la primera fase de la batalla i va patir greus pèrdues. En arribar l’assalt de l’Onze de Setembre, sembla que el que quedava dels efectius del regiment estaven dispersos en petits grups que ajudaven a falcar les unitats de la coronela.

La finalitat de la nostra associació és fer pedagogia de la història tot duent a terme i estimulant la seva recerca i recreació. Provem a la pràctica i sobre el terreny equipaments, armes, roba i maniobres ajudant d’aquesta manera als historiadors, i a nosaltres mateixos, a entendre l’època que estem recreant. D’aquesta tasca fem partícips també tots els espectadors.

 La recreació històrica ens ofereix la possibilitat única d’experimentar la història des de dins, mentre oferim a l’observador un punt de vista privilegiat.

Compartir aquesta experiència amb altres persones ens permet gaudir de la joia i el plaer d’interpretar, com a part d’un grup i a títol individual. En aquest sentit ens distingim de les associacions de trabucaires en què el nostre propòsit no és únicament entretenir al públic, sinó també proporcionar a l’espectador una experiència positiva d’aprenentatge.

 Aprenem, ensenyem i recuperem una part de la memòria històrica del nostre país. 

Jordi Bascó Sunyer

Fusseller de l’Associació Miquelets de Catalunya

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: