75 ANYS DELS BOMBARDEIGS DE BARCELONA I DE LA MORT A LA GRAN VIA DE VICENÇ MASCARELL i PEIRÓ

Vicenç MascarellEl proppassat diumenge 17 de març davant del cinema Coliseum de Barcelona les autoritats catalanes i barcelonines, amb alguns dels supervivents, commemoraren el 75è aniversari del bombardeig més sagnant patit per la ciutat de Barcelona. En el decurs de l’acte hi va haver un record emocionat per les cent-cinquanta víctimes mortals, els centenars de ferits i les dues illes de cases totalment ensorrades que va causar aquella bàrbara agressió per part de l’aviació feixista italiana. En el seu conjunt, els bombardejos de Barcelona ocasionaren 1.000 morts i 1.500 ferits.

El soldat santjustenc, Vicenç Mascarell i Peiró conduïa un camió militar Diamond T ple d’explosius que anava de la caserna de la Sagrera a Montjuïc. Aquell dia, una de les bombes llançades va tocar de ple el seu vehicle, augmentant encara més la força de l’explosió. Si el conductor hagués sobreviscut a la guerra, hauria conegut al cap d’uns quants anys, els seus nebots/nebodes; entre d’altres el també santjustenc Ferran Mascarell i Canalda, actual conseller de Cultura de la Generalitat. (Centre d’Estudis Santjustencs)

Diumenge va fer 75 anys que els italians van bombardejar Barcelona. Malauradament, el camió carregat amb tones de trilita i que va esclatar a la Gran Via, davant del cinema Coliseu, anava conduït pel meu oncle Vicenç Mascarell Peiró. D’ell tant sols en va quedar la seva cartera i una part metàlica del cinturó. El camió era de la seva propietat, l’havia comprat per ajudar els seus pares i encara no estava pagat del tot. Li van confiscar i a ell de conductor. No oblidaré mai la tristor del meu pare i els seus germans cada vegada que ho explicaven. En canvi, els meus avis, els seus pares, no en podien parlar. Era massa dolorós!! (Carme Mascarell Güell)

Més informació a http://www.ara.cat/especials/bombardeigbarcelona/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: