RESTAURACIÓ DE PATRIMONI A CAN GINESTAR

El passat mes de desembre vam finalitzar els treballs de restauració del finestral gòtic de la Masia de can Ginestar.2012 12 20 CAN GINESTAR 001

En primer lloc aclarir que el finestral òbviament no és gòtic (en seria l’únic exemple a Sant Just!) sinó d’estil gòtic pels falsos arcs trilobul·lats del dintell, i realitzat durant la reforma que als voltants de 1910 va executar en Marcel·lià Coquillat, arquitecte que va dur a terme la reforma de la Masia, propietat dels Srs. Modolell en aquella època.

L’eclecticisme que sovint acompanya el què passà a anomenar-se a casa nostra Modernisme, corrent centreeuropea que arribà en tombar el segle dinou al vint, portà l’arquitecte a interpretar la configuració i el disseny d’aquesta balconera tot trencant el feixuc mur de càrrega i realitzant una gran obertura i que aleshores formava part del dormitori principal.

La restauració ha estat per sort tècnicament molt més senzilla del què inicialment les fissures aparegudes ens varen dur a pensar, però ha estat necessari substituir els dos pilars del finestral.

Amb la reparació hem descarnat literalment els materials i hem descobert que s’empraven tècniques de construcció bastant diferents del què ens imaginàvem. Queda palès que el seu sistema constructiu és totalment diferent a la resta de la masia, i que ja vam poder examinar a fons durant la rehabilitació de l’any 2007, ja que aquesta ala oest es va reconstruir durant la intervenció d’en Coquillat amb biguetes de ferro, úniques a la casa.

La nostra intervenció però, al contrari del què en Coquillat va fer amb el canvi d’imatge de la masia, ha estat totalment conservacionista, d’aquelles que si no t’ho diuen no saps què s’hi ha fet, amb l’única salvetat dels materials i tècniques emprades que han estat totalment del S. XXI.

Us repto a cercar aquesta mateixa finestra no en aquesta Masia (dues de similars es troben a banda i banda de la porta d’accés de la façana principal) sinó a trobar-la en una altra masia del nostre poble.

Olga Sbert

Arquitecta Municipal

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: