50 ANYS DE LA NEVADA DEL 1962

img2401

La nit de Nadal del 24 al 25 de desembre del 1962 va començar a nevar. L’endemà, Sant Just Desvern , com bona part de Catalunya, en llevar-se es va trobar amb un paisatge cobert de neu. La neu va cobrí teulades, terrats, carrers, places , carreteres, muntanyes d’un munt de pobles catalans amb gruixos de més de mig metre d’alçada.

Tots aquells que la van viure la recorden i la majoria tenen una anècdota per explicar d’aquesta efemèride.

Aquest 2012 el Centre d’Estudis Santjustencs (CES) ja va iniciar durant la Festa Major, amb una passejada per diversos indrets del municipi on la neu va deixar imatges irrepetibles, els actes per rememorar aquest fet meteorològic convertit en històric per la magnitud de la nevada. Ara l’Arxiu Municipal, d’acord amb el CES, posa a l’abast de tot el veïnat bona part de les imatges conservades a l’Arxiu Municipal i a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. L’exposició, a més, ha servit per conèixer la identitat de molts dels protagonistes d’aquestes fotos, els fotògrafs i ha documentat un seguit d’històries que el Centre d’Estudis ha recollit en 12 relats que expliquen les impressions d’alguns dels protagonistes d’aquella gran nevada. Cinquanta anys després obrim la finestra d’aquella gran nevada també per mostrar que la cooperació entre veïns i veïnes va ser fonamental en una societat que no tenia ni de llarg els serveis públics i d’emergències que avui són una realitat.

Al CIM de Can Ginestar hi trobareu les gairebé 40 fotografies però també i gràcies a la mediació del Centre d’Estudis Santjustencs, moltes d’aquestes imatges, amb el suport de diversos comerciants i empreses que han deixat els seus aparadors, poden trobar-se prop del lloc on van ser fetes les fotografies: Benzinera 3 Santos, PROMUNSA, Xavier Villar, estanc Vila, Ajuntament, etc. L’exposició també està servint per recollir imatges noves com la que presentem en aquest escrit donació de Teresa Cots, o les que podeu trobar a l’àlbum que ha posat a la nostra disposició en Jordi Gironés autor de les 9 primeres imatges. Esperem que aquestes no siguin les úniques i que encara n’arribin forces més.

 

 

2 Responses to 50 ANYS DE LA NEVADA DEL 1962

  1. Maria TeresaCots says:

    quina nevada!!!, molt wapa aquesta foto, com anècdota, us explico que el meu pare en Jesús Cots va posar una ampolla de cava dins de la neu per tal que a l’hora de dinar estigués fresca, no la vam trobar fins que es va fondre la neu al cap d’uns dies. No teníem nevera.

  2. Arxiu Municipal de Sant Just Desvern says:

    El passat dia 25 de desembre el diari ARA ens sorprengué amb un especial sobre la nevada a l’edició impresa hi podem localitzar una de les imatges realitzades per JORDI GIRONÉS i a una col·lecció digital a la que hi podem accedir a través d’un codi QR una segona imatge de Consol Amorós (http://m.ara.cat/fotografies/gran-nevada-del_5_834566536.html)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: