TORNANT ALS ORÍGENS

Acabem de deixar enrere una nova edició de les Festes de Tardor. Des del meu punt de vista una de les més multitudinàries i exitoses dels darrers anys gràcies a la gran implicació d’entitats i ciutadans i a la bona coordinació amb els serveis municipals.

Les Festes de Tardor d’enguany van començar abans de les vacances d’estiu, amb una trobada de les entitats culturals i veïnals del poble a les Golfes de Can Ginestar en un primer intent de coordinació on cada entitat assistent va exposar la seva proposta de cara a aquestes dates. Això va permetre obtenir una fotografia acurada de la programació conjunta que ens esperava i salvar algunes duplicitats i trepitjades en el calendari. També volíem establir ponts de diàleg i de cooperació entre entitats. Només va ser un primer pas però ens sembla essencial insistir en aquesta manera de treballar la programació de les festes. Ningú millor que els membres de les entitats per mesurar les forces amb què compten, saber on volen i poden arribar, fins on poden implicar-se, etc.

 

D’aquesta manera es va forjar la tarda festiva al Mas Lluí, un èxit des de tots els punts de vista. Per assistència, per col·laboració entre associació de veïns, colla gegantera, Drac de Sant Just, Just Gospel, Comissió de Festes del Barri Nord  i tots i totes les persones que van col·laborar col·locant taules, cadires, fent anar la brasa, les botifarres, etc. Una veritable festa popular que va ajudar a la cohesió del barri, un aspecte instrínsec en el món de la cultura i que sovint s’oblida. La cultura ens ajuda a créixer col·lectiva i individualment, com a societat i com a persones, ens obliga a respectar l’altre, a col·laborar.

Aquest és l’esperit del dia gran, del dia de Sant Just al Carrer. Aquest és l’esperit, per exemple, gràcies al qual podem gaudir d’una diada castellera al nostre poble. La Colla Castellera dels Cargolins la formen persones d’Esplugues i de Sant Just. Si no fos per les ganes que tenen d’exhibir-se també al nostre poble segurament no seria possible gaudir de castells a Sant Just. És més, el poc que els podem pagar no s’ho queden els Cargolins sinó que ho utilitzen per convidar les altres dues colles convidades. Sense aquest esperit seria impensable.

He volgut destacar aquests exemple però això no vol dir que ens oblidem de la resta d’activitats: del Correllengua, els concerts joves, la mostra de pastissos, els concerts de cant gregorià, les obres de teatre (2 aquest any!), les activitats de l’Ateneu…

Som conscients que les festes populars han de recuperar, més que mai, el ple significat del seu adjectiu i que la ciutadania se les torni a sentir seves. Festes del poble i per al poble. Algú pot pensar que aquest plantejament és oportunista pel moment de crisi econòmica, que la necessitat obliga. Penso, però, que hem de ser capaços de convertir aquesta necessitat en virtut. I a Sant Just en tenim molta, de gent virtuosa.

Sergi Seguí

Regidor de Cultura i Patrimoni, Participació i Xarxes Socials

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: