MOR AMB 83 ANYS PERE PADROSA PRUNA

El passat diumenge 14 d’octubre va morir a l’hospital Moisès Broggi, a l’edat de 83 anys, en Pere Padrosa i Pruna. El Sr. Padrosa va ser l’hereu de la masia de can Padrosa -un edifici amb orígens al segle XV- després de la mort del seu pare, alcalde després de la guerra. L’any 1955, es cassà amb l’Aurèlia Celma que l’ha acompanyat i li ha fet costat al llarg de tota la seva vida. El matrimoni ha tingut 5 fills la Pilar, el Pere, la Mercè, la Maria Carme i l’Eduard.

En Pere Padrosa i Pruna va formar part del primer ajuntament democràtic dins de la candidatura de Centristes de Catalunya i Unión de Centro Democrático l’any 1979 va formar part de l’equip de govern presidit per Antoni Malaret i Amigó (ERC-FNC) fins l’any 1983. En aquell mandat es va traslladar la biblioteca popular de la Diputació de Barcelona situada al Parador fins a la casa de cultura de Can Ginestar.

Va promoure i va participar en la recuperació de la Festa de Sant Antoni Abat i en especial dels 3 Tombs, on sempre que podia participava amb el seu carruatge. Va impulsar la restauració de la façana i de la resta de la masia. Va fer possible que els seus fills poguessin gaudir d’habitatges independents dins de l’àmbit de la masia omplin de vida el mas.

A partir de l’any 2000 va arranjar part de la masia per situar-hi una col·lecció d’eines del camp que ha estat visitada per multitud de grups escolars, d’adults i de voluntaris de Collserola. La bona disposició de Pere Padrosa i de la seva família va permetre la realització d’un inventari de bona part de la col·lecció, tasca que obtingué un ajut de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC).

La recerca va ser coordinada per Eva Garcia Lleixà i va permetre inventariar 260 objectes, realitzar 27 entrevistes explicatives de la funcionalitat dels objectes i obtenir 280 fotografies. Avui una part dels objectes es poden consultar a la web del CES http://www.santjust.org/centredestudis/ec2canpa01-0244.html. Cal dir per concloure que a la Va edició del Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat aquesta col·lecció va quedar finalista i obtingué un diploma a la categoria de patrimoni.

L’any passat durant la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni a Sant Just Desvern en Pere Padrosa es va oferir i va explicar personalment a un grup força nombrós la seva masia i la col·lecció d’eines que amb tanta cura havia recollit i museïtzat. A una de les imatges el podem veure amb el grup de visitants a l’entrada de la seva masia.

Fotografia: Lluís Ramban

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: