LES ESCOLES: NOM PROPOSAT PER L’ARXIU MUNICIPAL

Dimarts 3 de juliol va tenir lloc a la sala del cinquantenari de l’Ateneu l’acte de presentació del projecte del nou equipament a càrrec de l’alcalde, el regidor d’urbanisme i el regidor d’educació. També es van explicar les raons de les cinc propostes de nom: Carme Pérez Verdú, Les Escoles, Teresa Pámies i Bertran, La Campana i Marga Miró Olea. El nou centre s’aixeca damunt d’un espai que des de fa 90 anys ha estat destinant sense cap interrupció a l’educació dels nens i nenes de Sant Just. Aquest petit territori ha vist néixer molts projectes pedagògics privats i públics per formar la ciutadania.

Fa gairebé 100 anys, el 1918, els socis del recent fundat Ateneu Santjustenc ja organitzaven classes al primer pis del seu local situat al carrer Bonavista. L’any 1923 van adquirir un solar al Carrer Montserrat per edificar-hi una escola amb un pati central amb forma de claustre, conservat i restaurat en el nou equipament. El 4 de febrer de 1924 van iniciar l’activitat docent amb l’ajut de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana.

Molt poc temps després l’estat inaugurava unes noves aules per a les escoles nacionals a la cantonada del carrer Creu amb el carrer Ateneu, era el 30 d’agost de 1925. Mestres i alumnes deixaven enrere es Estudis Vells, situats a la plaça del mateix nom. Els dos centres escolars, les dues escoles es tocaven literalment per la seva part del darrera. Fins a la construcció de les Escoles Núria el 1933 tots els escolars de la població estaven concentrats en aquest petit indret del poble.

El solar i l’edifici on s’aixecava l’Escola de l’Ateneu van ser adquirits el 1933 per l’Ajuntament presidit per Daniel Cardona. Durant la guerra 1936-1939 les escoles Nacionals i les del Grup Escolar Municipal es van unir, i els alumnes es varen barrejar. Finalitzat el conflicte el nou Ajuntament posà a disposició de les Escuelas Nacionales aquest edifici per ampliar l’espai de les escoles nacionals del carrer de la Creu. El projecte del Grup Escolar Municipal va quedar mort i enterrat. L’espai però seguí destinat a escoles. A partir de l’any 1948 el centre escolar s’anomenà Nuestra Señora de Montserrat i seguia mantenint les aules al carrer de la Creu fins que al 1968 tota l’activitat docent ja es concentrà a les aules del 1r i 2n pis de l’antiga escola de l’Ateneu al carrer Montserrat, on va funcionar fins al febrer de 2009 quan es traslladà a la nova escola situada al barri de les Basses de Sant Pere.

L’activitat educativa del sector es veiè incrementada al setembre de 1967 quan l’Ateneu va estrenar una nova escola als locals de la seva seu social. El nou centre educatiu privat, però lligat a una entitat cultural del poble, plantejava un projecte de renovació pedagògica que arribà a tenir més de 100 alumnes. Va estar en funcionament fins a principi dels anys vuitanta, quan mestres i alumnes es van integrar a la nova escola pública Montseny situada a tocar del Walden-7 i enfront del cementiri.

Els edificis de les Escoles Nacionals van acollir la seu de l’OJE, els locals de correus, un gimnàs municipal, i fins hi tot es va arribar a plantejar, l’any 1979, d’aprofitar els locals del carrer de la Creu per situar-hi l’Escola Bressol municipal, idea que finalment no tirarà endavant. Va ser a inicis dels anys noranta quan es va decidir adequar els espais per traslladar-hi l’Escola Permanent d’Adults i les aules de català del Consorci per la Normalització Lingüística que fins llavors eren a can Ginestar, i fins a dia d’avui que han desenvolupat en aquests locals de les velles Escoles Nacionals les seves activitats.

És doncs per aquesta continuïtat educativa i pel fet que d’ençà de l’any 1923 aquest petit espai situat entre el carrer de l’Ateneu i el carrer Montserrat ha mantingut de forma continuada i sense interrupció -fins i tot en situacions extremes de guerra civil- l’activitat escolar i les escoles, que des de l’Arxiu Municipal proposem que el nou equipament dugui el nom de: LES ESCOLES.

Jordi Amigó / ARXIU MUNICIPAL

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: